Brnabić: Svrstavanje Srbije u nesigurne zemlje po sistemu sprečavanja pranja novca - politički motivisano

Premijerka Ana Brnabić uverena je da je politički motivisana odluka međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca – FATF da stavi Srbiju na listu zemalja sa nedostacima u sistemu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Na pitanje šta je tačno Srbija bila dužna da uradi, a nije, odnosno šta su konrketni razlozi za to, Brnabić je navela zakone koji su u međuvremenu doneti od izrade izveštaja FATF-a ali nije objasnila kako je uopšte došlo do toga da kasnimo sa ispunjavanjem obaveza. Ona ističe i da su SAD insistirale na tome da se usvoji izveštaj prema kojem je Srbija nesigurna zemlja u ovoj oblasti.

Premijerka Srbije Ana Brnabić

FATF je najvažnija međunarodna institucija za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Srbija je zbog strateških i sistemskih manjkavosti, u izveštaju FATF-a objavljenom krajem februara, svrstana u grupu zemalja u kojoj su Etiopija, Irak, Šri Lanka, Sirija, Trinidad i Tobago, Tunis, Vanuatu i Jemen.

Premijerka tvrdi da izveštaj u kojem je Srbija označena kao nesigurna i zbog kojeg je FATF Srbiju stavio pod "monitoring", više ne odražava realnu situaciju. Prema njenim rečima, FATF je taj izveštaj pripremio pre više od godinu dana, kada je identifikovao "odredjene strateške nedostatke". Srbija je u međuvremenu ispunila 35 od 40 preporuka tog tela i usvojila šest sistemskih zakona protiv pranja novca i finansiranja terorizma pre rasprave i usvajanja izveštaja FATF-a, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara Insajdera šta su zapravo ključne primedbe ovog međunarodnog tela.

„To je Zakon o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, Zakon o međunarodnim merama ograničavanja,  koji su već bili stupili na snagu pre te rasprave. Dodatna tri zakona od kojih su dva stupila na snagu krajem marta, to je Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, Zakon o izmenama i dopunama krivičnog zakonika i jedan zakon, koji stupa na snagu prvog aprila, to je zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Tako da su to sve sistemske stvari koje su tražene, koje je Srbija sada ispunila“, navela je premijerka.

Loš signal stranim investitorima?

Premijerka Brnabić je, odgovarajući na pitanja, rekla i da su Evropska komisija i Svetska banka na raspravi FATF-a u Parizu bile protiv toga da se usvoji izveštaj koji Srbiju svrstava u nesigurne zemlje. Na usvajanju takvog izveštaja su međutim insistirali predstavnici Sjedinjenih američkih država, koji su tražili da se usvoji izveštaj u kojem je Srbija ipak svrstana u nesigurne zemlje. 

„Najiskrenije mislim da je ovo bio deo jedne političke borbe koju je Srbija u ovom trenutku, sa svojim partnerima, na žalost možemo reći, izgubila. Ono što je meni možda važnije u tome je da smo videli da je Evropska komisija stoji jasno i hrabro uz Srbiju i kad dođe do ovakvih, apsolutno tehničkih i ekspretskih stvari gde je napredak Srbije nedvosmislen“, kaže Brnabić.

U izveštaju  FATF-a (Financial Action Task Force) u delu za Srbiju, kao slabe tačke sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma navodi se nekoliko stavki. Između ostalog se ističe da je potrebno uspostaviti bolji nadzor nad  profesijama kao što su advokati, notari, kasina. Takođe se traži primena mera koje bi omogućile „poznavanje i praćenje klijenata, politički eksponiranih lica i elektronskih transfera novca“ i to u skladu sa FATF standardima. Kao zamerka u slučaju Srbije u izveštaju FATF-a navodi se i potreba uspostavljanja „efektivnih mehanizama za osiguravanje pravovremenog pristupa podacima o stvarnom vlasniku  pravnih lica, da te informacije budu adekvatne, tačne i aktuelne“.

Kako je za Insajder objasnio bivši direktor Urpave za sprečavanje pranja novca Aleksandar Vujičić, suština primedbi odnosi se na to da primena mera kontrole mora da bude efikasna, a ne samo slovo na papiru.

Za razliku od premijerke, Vujičić smatra da izveštaj FATF-a, u kojem je Srbija svrstana u nesigurne zemlje, predstavlja veliki problem za zemlju.

"Ovo je veliki problem za zemlju jer će da utiče i na ostale aspekte međunarodne pozicije Srbije- političke, po pitanju stranih ulaganja, poverenja u finansijske institucije, kreditnog rejtinga, bezbednosne pozicije, uloge u borbi protiv terorizma i slično", rekao je za Insajder Aleksandar Vujičić, koji je do septembra 2013. bio na čelu Uprave za sprečavanje pranja novca, koja pripada Ministarstvu finansija.

Iz ovog Ministarstva do danas nismo dobili odgovor na pitanja kako je došlo do toga da Srbija ne ispuni uslove na koje se obavezala i ko će snositi odgovornost za činjenicu da je država svrstana u grupu nesigurnih zemalja kada je reč o uspostavljenim mehanizmima za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Izvor: Insajder