Imunitet na koronavirus bi mogao da nestane kroz par meseci

Imunitet zasnovan na antitelima, stečenim nakon preležanog kovid19, mogao bi da nestane nakon nekoliko meseci što otežava pronalaženje vakcine koja bi štitila na duži vremenski period, pokazuju najnovija istraživanja.

Koronavirus, kovid19, ilustracija Foto: Pixabay.com

"Ovaj rad potvrđuje da odgovor u zaštitnim antitelima kod osoba zaraženih SARS-CoV-2 izgleda da brzo opada", rekao je danas doktor Stiven Grifin sa Medicinske škole Univerziteta u Lidsu.

On dodaje da bi vakcine trebalo da obezbede snažniju i trajniju zaštitu od prirodnih infekcija.

"Ako vam infekcija obezbedi nivo antitela koji se smanji za dva do tri meseca, vakcina će potencijalno učiniti isto", a "jedna doza možda neće biti dovoljna", kaže  za londonski dnevnik Gardijan jedna od glavnih autorki studije.

Kako se ukazuje, studija prestižnog Kraljevskog koledža u Londonu još nema recenziju, ali je objavljena na sajtu medrxiv.

Istraživači su proučavali imuni odgovor u više od 90 potvrđenih slučajeva (uključujući 65 putem viroloških testova) i pokazali da nivoi neutrališućih antitela, sposobnih da unište virus, dostižu maksimum u proseku oko tri nedelje nakon pojave simptoma, zatim brzo opadaju.

Prema testovima krvi, čak su i osobe sa blagim simptomima imale imuni odgovor na virus, ali uglavnom manji nego kod osoba sa težim oblicima.

Samo 16,7 odsto je imalo i dalje visok nivo antitela 65 dana nakon prvih simptoma.

Stručnjaci su takođe primetili da imunitet ne počiva samo na antitelima, već i na ćelijama B i T koje učestvuju u odbrani organizma.

"Čak i ako na kraju nemate antitela, to ne mora nužno da znači da nemate zaštitni imunitet zato što verovatno imate ćelije imune memorije koje mogu brzo da krenu u akciju da pokrenu novi imuni odgovor ako opet dođete u kontakt sa virusom, tako da možete da dobijete blažu infekciju", kaže profesorka za virusnu imunologiju Mala Maini, konsultantkinja na Univerzitetskom koledžu u Londonu.

Profesor sa klinike Varvik Džejms Džil kaže da čak i oni koji imaju pozitivan test na antitela, posebno oni koji ne mogu da objasne kako su bili izloženi virusu, trebalo bi da nastave da budu oprezni, da se pridržavaju fizičke distance i koriste maske.

Izvor: Beta