Vučić o rešenju za Kosovo: Građani će reći šta misle o onome što smatramo kompromisom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ponovo rekao da će građani Srbije imati priliku da se izjasne o rešenju za Kosovo, ali kao ni ranije nije precizirao da li pritom misli na referendum.

Aleksandar Vučić i Ginter Krihbaum

Sličnu najavu Vučić je izneo i u februaru nakon razgovora s Johanesom Hanom, evropskim komesarom za proširenje, ali ni tada, a ni kasnije detalje nije izneo.

Vučić je danas na konferenciji za novinare sa predsednikom Odbora Bundestaga za odnose sa EU Ginterom Krihbaumom rekao da je Srbija spremna za razgovore i kompromis, ali ne i za ucene i pretnje.

"Građani Srbije će imati priliku da se izjasne o onome što budemo mislili da je racionalno i kompromisno rešenje", rekao je Vučić

„Nešto se zbivalo“

Kirhbaum i Vučić su komentarisali i pisanje pojedinih medija da su zapadne diplomate već usaglasile rešenje za Kosovo. Prema medijskim navodima, predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije, sastali su se u Vašingtonu da bi razmatrali razgovore Beograda i Prištine. Politički direktori za Zapadni Balkan tih pet država sastali su se na konsultacijama o finalnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine, koji bi trebalo da se održi narednih meseci i da se kruniše finalnim sporazumom dve strane, za koji se očekuje da rezultira normalizacijom odnosa.

Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi predviđa da akt o raspisivanju republičkog referenduma donosi Narodna skupština na predlog najmanje pedeset narodnih poslanika, Vlade ili najmanje 100.000 birača.

Vučić je rekao da Srbija ima određena saznanja, a uskoro će, kako je rekao, biti poznato o čemu se radi.

"Nešto se zbivalo. Imam određena saznanja. Šta tačno znaćemo narednim dana", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da "svi oni Kosovo tretiraju kao državu".

"Meni nije problem da javno kažem da mi mislimo drugačije", dodao je Vučić.

Prema njegovim rečima, "to samo govori koliko je pozicija Srbije teška" ali i da interes Srbije svakako nije da ulazi u sukob sa zapadnim svetom.

S druge strane, Krihbaum je rekao da ne zna da li je bilo sastanka diplomata zemalja Kvinte, ali da ne veruje da je dogovor postignut. On je naveo da je "plodno kad se diplomate sastaju", ali da ništa ništa ne zna o takvom susretu.

"Ne verujem da postoji i ne može da postoji", rekao je nemački zvaničnik odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše pisanje prištinske Gazete ekspres.

„EU ne želi da uvozi probleme“

Krihbaum je ocenio da je "Srbija na pravom putu" na kojem može da računa na podršku Nemačke, ali da Evropska unija neće da uvozi nerešene probleme. On je naveo da postoji mogućnost da se "sa zemljom kao što je Kosovo ima zamrznut konflikt", ali postoji mogućnost i da se otvaraju šanse za buduće garancije. Izbor između dve mogućnosti pokazuje razliku između političara i državnika, rekao je nemački zvaničnik.

"Nerešene konflikte ne možemo da uvezemo. Kipar je bio primer, i to ne želimo da se ponovi", rekao je Krihbaum.

On je rekao da Nemačka traži od svih strana da se dogovori poštuju i realizuju.

Krihbaum se danas susreo i sa državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Ivicom Tončevim i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović

Izvor: Insajder, Beta

Tači: Kosovo spremno za zatvaranje poglavlja sukoba sa Srbijom

Predsednik Kosova Hašim Tači objavio je danas na društvenoj mreži Fejsbuk da je telefonom razgovarao s premijerom Bugarske Bojkom Borisovim kojem je rekao da je Kosovo spremno za zatvaranje poglavlja sukoba sa Srbijom.

Prema kosovskom predsedniku u kontekstu odnosa Kosova i Srbije ostaje od životnog značaja postizanje pravno obavezujućeg sporazuma za normalizaciju i pomirenje.

"Uverio sam mog prijatelja Bojka da smo mi na Kosovu spremni da u odnosima sa Srbijom zatvorimo poglavlje sukoba i otvorimo poglavlje mira", napisao je Tači i dodao da će taj duh preneti i tokom predstojećeg Samita u Sofiji.