Varheji: Poziv svim strankama da izađu na izbore; Fajon: Sloboda medija!

Poziv svim strankama da učestvuju na  izborima i poruka da je proširenje EU vrlo visoko na dnevnom redu svih evropskih institucija, poruke su koje je danas evropska trojka prenela tokom razgovora sa srpskim zvaničnicima, predstavnicima vlasti i partija koje učestvuju u međustranačkom dijalogu.

Oliver Varheji, Tanja Fajon i Vladimir Bilčik / Foto: Srđan Ilić

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varheji pozvao je danas stranke u Srbiji da učestvuju na predstojećim izborima. 

"Pozivamo sve političke stranke da učestvuju na izborima, da ih ne bojkotuju, to je neophodno za srpski narod, jer demokratija funkcioniše ako svi učestvujemo u njoj", rekao je Varheji novinarima.

On je posle razgovora sa parlamentarnim partijama kojem su prisustvovali i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i poslanica Tanja Fajon, rekao da su došli u zajedničku misiju da se obrate svim parlamentarnim i vanparlamentarnim strankama, da zatraže da dođu do zajedničkog imenitelja u cilju ubrzanja procesa evropskog približavanja i reformi.

Varheji je pozvao na odustajanje od bojkota i na učešće na izborima.

On je naveo da su razgovori među političkim strankama doneli značajne rezultate i izrazio nadu da će se stranački dijalog nastaviti i posle izbora, jer će biti bitno da se u Skupštini ostvari ozbiljna većina da bi se sve reforme sprovodile, posebno da bi se dobila značajna većinska podrška za oblast pravosuđa.

S druge strane, Fajon je ukazala je na problem slobode medija u Srbiji.

"U decembru smo bili zadovoljni pošto su posle tri runde dijaloga načinjeni značajni koraci, ali danas je poruka: Sloboda medija! Sloboda medija! Sloboda medija!", rekla je Fajon.

Dodala je da se stanje u oblasti medija u Srbiji "svake godine pogoršava" i da to "ozbiljno brine" EU.

Ona je dodala da izgleda da je sloboda medija glavni preduslov da opozicija koja je najavila bojkot izbora, promeni stav.

„Poruka je da još ima vremena da se opozicija koja je proglasila bojkot, vrati u međustranački dijalog, a možda i na izbore. Želimo da pomognemo da izbori budu fer i da građani imaju poverenja u institucije", rekla je Fajon.

Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju izjavio da uoči izbora treba iskoristiti svaku priliku da bi izbori bili uspešni i da na njima učestvuju i političke partije i javnost. Bilčik je poručio da je svrha njihove posete da čuju sve strane.

"Čujemo da postoji nizak nivo poverenja u političke institucije. Svaka prilika treba da se iskoristi da svi koji mogu učestvuju na izborima, a za to je neophodno da postoje slobodni mediji", dodao je Bilčik.

Slobodan javni prostor i javni mediji su, prema Bilčikovoj oceni, neophodan preduslov za izborni proces.

Evropska trojka je, kako je naveo, od učesnika političkog procesa, političkih aktera, organizacija civilnog društva, predstavnika medija, koji su učestvovali u tri runde dijaloga, čula da postoji veoma nizak nivo poverenja u političke institucije i ono sto se dešava u javnom prostoru.

Na pitanje da li je razgovarano o kritikama zbog izmena izbornog procesa nekoliko meseci pred izbore, Varheji je rekao da jeste, i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom skupštine Majom Gojković.

"Rekao sam im da promene u poslednjem trenutku nisu najbolji način da se počne period kampanje. Odgovorili su nam da je ovo podržao ceo parlament, cela skupština, i da to ne treba da bude nikakva preokupacija, ali u različitim političkim sistemima imate drugačije izborne uslove i različite nivoe za cenzus", rekao je Varheji.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednice parlamenta, Gojković je rekla da je Skupština Srbije ostvarila veliki napredak u radu i procedurama nakon prošlogodišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku i izrazila nadu da će izveštaj koji se tiče rada Parlamenta biti znatno pozitivniji, budući da je Skupština sve zamerke u potpunosti otklonila.

"Gojković je naglasila da je Skupština Srbije u skladu sa dogovorima u okviru međustranačkog dijaloga u kratkom roku izabrala Nadzorni odbor, tri člana REM-a, da sutra u ponoć ističe rok za predlaganje nova dva člana REM-a i da će time biti ispunjena i poslednja obaveza dogovorena u međustranačkom dijalogu", navodi se u saopštenju.

Gojković je obavestila Varhejija da je danas u Skupštini Srbije "počela debata o smanjenju cenzusa sa pet na tri odsto" i rekla da će ovo rešenje "značajno unaprediti reprezentativnost parlamenta i dati snažan dodatni impuls pluralizmu".

Gojković je, kako je saopšteno, naglasila da je usvojen predlog opozicione poslanice Gordane Čomić da Skupština Srbije razmotri njen predlog većeg učešća žena na izbornim listama, tako da na listama žene čine najmanje 40 odsto kandidata.

Poslanici Zoran Živković i Đorđe Vukadinović, koji su bili na sastanku sa komesarom i evroparlamentarcima, kazali su da je poruka predstavnika EU bila kratka i jasna - da očekuju učešće na predstojećim izborima.

Komesar i evroparlamentarci koji su danas u poseti Beogradu, večeras se sastaju i s predstavnicima Saveza za Srbiju i Pokreta slobodnih građana u sedištu Delegacije EU u Beogradu.

Upitan da li su u Beograd doneli "mehanizam za vraćanje SzS i PSG" u dijalog vlasti i opozicije, Varheji je kazao da nisu, i da će pokušati "lično da ih ubedi" u to na večerašnjem sastanku.