Insajder debata o radu javnih izvršitelja: Postupanje po odlukama suda, prodaja stanova je krajnja mera (VIDEO)

Javni izvršitelji predstavljaju samo “tehničku podršku za realizaciju sudskih odluka”, ne mogu da ih dovode u pitanje, rekla je predsednica Komore izvršitelja Aleksandra Trešnjev gostujući u Insajder debati. S druge strane, Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva navodi da se ta oganizacija ne zalaže za izbegavanje plaćanja dugova, ali da smatra da izvršitelji rade prvenstveno u svom interesu, a da najveću štetu imaju dužnici. Sagovornici u Insajder debati su se saglasili da je jedan od najvećih ili najbolnijih problema u izvršenjima prodaja nepokretnosti.

Prodaja nepokretnosti u izvršnom postupku je, prema rečima predsednice Komore javnih izvršitelja, “krajnje sredstvo koje javni izvršitelj dolazi, tek u slučaju kada nikakve druge imovine nema za namirenje potraživanja”.

Na pitanje da li izvršitelji moraju da postupaju i onda kada vide da je odluka suda nelogična ili sumnjaju da je nezakonita, Trešnjev navodi da moraju.

“Bez ikakvog izuzetka javni izvršitelj je dužan da sprovede odluku suda koja je pravosnažna i izvršna, kao što su odluke suda dužni da poštuju svi građani Republike Srbije”, kaže Trešnjev.

S druge strane, Dejan Gavrilović kaže da je tačno da izvršitelji moraju da prostupaju po odluci suda, ali da postoje problemi kao što su načelo srazmere duga i naplate od građana koji su socijalno ugroženi, pa zbog toga ne mogu da plate svoje dugove. On dodaje da pojedini javni izršitelji krše zakonske procedure.

“Postoje i odluke suda koje potvrđuju da je u nekim postupcima bilo nepravilnosti u radu izvršitelja, to je onda nedvosmisleno. Imamo slučajeva da dva puta Komora izvršitelja odbija prigovor dužnika kao neosnovan, a onda sud donosi rešenje da je zapravo bilo nepravilnosti u radu izvršitelja”, kaže Gavrilović.

Aleksandra Trešnjev
Aleksandra Trešnjev
Trešnjev navodi da rad izvršitelja kontroliše Ministarstvo, Komora, ali i sudovi i da oni svakodnevno Ministarstvu moraju da dostavljaju izveštaje. Prema njenim rečima, izvršitelji su do sada postupali u tri miliona predmeta.

“Na ovaj broj predmeta svakako da ima grešaka i svakako da se određeni procenat procesuira u okviru disciplinskog postupka. Ne dođe svuda do izricanja disciplinske mere, ali u određenim slučajevima i dolazi”, kaže Trešnjev.

Za šest godina, dodaje Trešnjev, odlukom Ministarstva pravde razrešeno je šest izvršitelja, poslednji krajem 2018. godine, ali su neki od njih odlukom Upravnog suda vraćeni na posao.

“Ti predmeti u kojima je sud utvrdio postojanje nedostataka u postupanju javnih izvršitelja bi trebalo da izađu u medije i o njima možemo da razgovaramo, ali nemojte da razgovaramo o predmetima u kojima izvršitelji ni na koji način nisu doprineli ni poziciji u kojoj se našao izvršni dužnik, niti su svojim postupanjem na bilo koji način povredili odredbe Zakona o izvršenju”, kaže predsednica Komore izvršitelja.

Sumnja na nezakonitosti pri aukcijama, e-aukcija deo rešenja problema

Najvidljiviji problem u izvršenjima su svakako prodaje nekretnina radi namirenja dugova.

Dejan Gavrilović
Dejan Gavrilović
Predsednik udruženja Efektiva je u Insajder debati izneo sumnju da u aukcijskim prodajama ima nezakonitog rada, te da je zbog jednog primera podneta i krivična prijava.

“Radi se o prodaji nekretnine, gde imamo dva identična stana. Jedan se oglašava na prodaju, onaj koji je u lošijem stanju, a prodaje se zapravo stan koji je u boljem stanju i na kraju je podneta i krivična prijava. Dakle, na našu inicijativu, ušlo se u krivični postupak”, kaže Gavrilović.  

Dokaza da je bilo zloupotreba pri aukcijskim prodajama nema, ali novi zakon koji je u pripremi će uvesti elektonske aukcije. To je, prema rečima Aleksnadre Trešnjev, bio predlog Komore izvršitelja još u vreme izmena zakona 2015.

“Predlog da se uvede elektronska aukcija i elektronsko izvršenje je potekao od Komore javnih izvršitelja, jer je Komora prepoznala da na taj način, oglašavanjem prodaje preko elektronske platforme, svaki zainteresovani kupac, nezavisno od toga gde živi, a gde se vrši prodaja može da učestvuje. Prema najavama iz radne grupe, to će biti deo zakona”, kaže Trešnjev.

I u Efektivi se nadaju da će izmena zakona rešiti neke od problema, među kojima su aukcije.

“Najveći problemi su prodaja nekretnina i naplata komunalnih potraživanja. Dali smo dosta predloga, ali još ne znamo šta će biti usvojeno. Elektronska aukcija će dosta toga popraviti na strani dužnika, da nekretnine, domovi ne idu budzašto”, kaže Gavrilović.

Ministarstvo pravde uvelo je pravosudni informacioni sistem kojim je omogućeno i da se sprovode elektronske aukcije.

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.