Ministarstvo se dogovorilo sa Kinezima: Od sada mehanizmi kontrole bolovanja radnika u Smederevskoj železari

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je to ministarstvo sa rukovodstvom kineske firme „HBIS grup Srbija" koja je kupila Železaru u Smederevu, dogovorilo  mehanizme kontrole odobravanja bolovanja u toj firmi.

Železara Smederevo

Ministar Đorđević je rekao da je želja da se problem bolovanja, koji je prema njegovim rečima, neretko predmet zloupotrebe, reši na najadekvatniji način, i najavio da bi utvrđeni mehanizmi kontrole u Smederevu mogao biti svojevrsni pilot-projekat.

"Postoje mehanizmi i ovo će biti jedna vrsta pilot projekta, koji će, ukoliko bude dao dobre rezultate, biti opšte primenjivan", izjavio je Đorđević.

Pored ministra Đorđevića sa ambasadorom Kine Li Mančangom i direktorom "HBIS grup Srbija" Songom Sihaiem o problemu bolovanja u železari u Smederevu razgovarao je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ambasador Kine zahvalio je ministrima na blagovremenoj reakciji i adekvatnom rešenju problema bolovanja u kineskoj kompaniji "HBIS grup Srbija".

Siniša Prelić, predstavnik Samostalnog sindikata u Železari, kaže za Insajder da nije upoznat sa dogovorenim mehanizmima kontrole, ističući da broj ljudi na bolovanju u toj firmi nije veliki.

“Kod nas procenat bolovanja nije veliki. Mi imamo jedan broj radnika koji su teško bolesni i umeju da budu na bolovanju. Oni su uglavnom u godinama, radili su na teškim poslovima, i umeju da budu na bolovanju, ali to nije zbog zloupotreba, već zato što im je zdravstveno stanje realno loše,” istiće Prelić za Insajder.

Prelić dodaje da sa menadžmentom Hbis-a radnici imaju korektan odnos, ističući da se kolektivni ugovor potpisan prošle godine poštuje. Ipak, on priznaje da su ranije postojali razgovori sa rukovodstvom oko toga da se naknada za bolovanje smanji.

“Svakom poslodavcu je cilj da smanji troškove. Međutim, za sada imamo korektnu saradnju sa menadžmentom,” kaže Prelić.

Novinari Insajdera su poslali pitanja Ministarstvu za rad u vezi sa dogovorenim mehanizmima kontrole odobravanja bolovanja u Železari Smederevo.

Sekretar SSSS: Odluka ministarstva može biti opasan presedan

Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza Samostalnih sindikata Srbije, kaže za Insajder da bi ova odluka ministarstva, ako je tačna, dovela u pitanje čitav sistem zdravstvene zaštite, a istovremeno degradirala prava zaposlenih.

“Ne samo da se diskriminišu zaposleni i degradiraju njihova prava, već bi se i sistem zdravstvene zaštite doveo u pitanje. Oblast bolovanja je već definisana zakonima Republike Srbije. Zbog ovakvih pritisaka lekari neće želeti da potpisuju rešenja o bolovanjima zaposlenih i time će dovesti u pitanje prava zaposlenih na zdravstvenu zaštitu, ali prava zagarantovana Zakonom o radu,” ističe Mihajlović za Insajder.

Podsetimo, u junu ove godine je list Danas, pozivajući se na diplomatske izvore, pisao da je Hestil tražio od Vlade Srbije da se pooštreodređene zakonske odredbe na uštrb radničkih prava, kako bi menadžement mogao radnike da optereti dodatnim obavezama i lakše otpusti one koji ne žele da prihvate dodatne radne norme, što aktuelni zakon ne odobrava.

Ipak, ta saznanja nisu potvrđena ni u Hestil-u, ni u ministarstvu, a ni među radnicima Železare u Smederevu. Ugovor o prodaji "Železare Smederevo" kineskoj kompaniji potpisan je u maju 2016.

Izvor: Insajder, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.