Policija i izvršitelji bez najave iselili majku i sina na Dedinju

Sudski izvršitelji su jutros u sedam časova u pratnji policije iz drugog pokušaja iselili Julijanu Terek i njenog sina iz prostorija MZ na Dedinju, u ulici Vile Ravijojle u kojem žive više od 20 godina.

Stvari porodice Tereka izbačene na ulicu

“Upali su mi jutros u sedam sati, razvalili vrata i izvukli me iz kreveta – kao u američkim filmovima. Izneli su mi sve stvari na ulicu,” kaže Julijana Terek za Insajder.net.

Juče su policija i izvršitelji nekoliko sati pokušavali da isele Julijanu Terek iz opštinskog prostora u kome godinama živi i drži umetnički atelje “Dnevna soba vila i vilenjaka”.

Međutim, nakon višesatnog koškanja dvadesetak okupljenih građana sa policijom i predstavnicima opštine Savski venac, pomoćnik izvršitelja je odustao od izbacivanja porodice Terek.

Prema Julijaninim rečima, pomoćnik izvršitelja joj je rekao da ponovo dolazi u ponedeljak da bi ona imala vremena da spakuje stvari i iseli se.

Međutim, policija i izvršitelj su jutros „iznenadili“ i Julijanu, ali i mnogobrojne građane i aktiviste koji su juče sprečili njeno iseljenje.

„Ja nemam gde da se smestim. Neke stvari smeštam po komšiluku, večeras ću spavati kod prijateljice, ali dugoročno nemam nikakvo rešenje,“ kaže Julijana za Insajder.

Grad vlasnik prostora, sud presudio protiv Julijane

Julijana Terek je samohrana majka i multimedijalna umetnica koja u ovom prostoru živi i radi više od 20 godina. On ima svoju umetničku trupu sa kojima je često gostovala u različitim kulturnim centrima i besplatno igrala predstave za decu.

Julijana je juče rekla za Insajder.net da je opština izigrala dogovor zbog čega je ona prinuđena da se iseli.

“Niko ne treba da bude izbačen na ulicu. Imala sam usmeni dogovor s opštinom Savski venac nekoliko godina i opština me nije izbacivala”, kaže Jelena Terek za Insajder.

Ona je istakla da je bila spremna da plaća zakup za taj prostor, ali po tarifama koje važe za ateljee, a ne za kancelarijski prostor.

Nemanja Berić, predsednik SO Savski venac rekao je juče za Insajder da ona nema zakonski osnov da boravi u kući, jer već šest godina na plaća zakup za prostor.

“Prvi osnovni sud je 2012. doneo odluku da ona mora da se iseli, a takvu odluku je 2015. potvrdio i Apelacioni sud”, kaže Berić.

Prema njegovim rečima, ona je 2016. iseljena, ali se potom ponovo vratila u taj prostor.

Berić je rekao za Insajder da su prostorije umetničkog atelja od decembra prošle godine u vlasništvu grada koji će prostor "najverovatnije dati u zakup".

Tokom jučerašnjeg dramatičnog pokušaja iseljenja kojem je prisustvovalo i dvadesetak policajaca priveden je Ratibor Trivunac, nekadašnji član Anarho-sindikalističke inicijative. Policija je Trivunca vezala lisicama i neko vreme ostavila da leži na pločniku što se vidi i na snimku. Novinaru Insajdera na licu mesta policija je uskratila odgovor o razlozima za njegovo privođenje.

Aktivisti ASI-ja i pojedini građani tvrde da ih je policija udarala pendrecima. Policajci na licu mesta su odbili da daju komenatar na ove tvrdnje.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.