Danas pitamo: Šta preduzimaju nadležne institucije da se optuženi za ubistvo novinara nađe pred sudom?

Suđenje četvorici pripadnika službe Državne bezbednosti, optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, počelo je 2015. Kao neposredni izvršilac ubistva označen je Miroslav Kurak, pripadnik rezervnog sastava Državne bezbednosti , koji je u bekstvu. Njemu je po nalogu suda određen pritvor, kada i ako bude uhapšen, a za njim je raspisana poternica. Imajući u vidu da se u jednom trenutku saznalo gde se Kurak nalazi, a da je od tada prošlo nekoliko godina i da novih informacija nema, postavlja se pitanje koliko se za njim sve ovo vreme intenzivno traga.

policija, ilustracija

Naime u vreme pokretanja istrage svi mediji su preneli slike sa sajta Wildtanzaniatrails, na kome Kurak reklamira safari lov u Tanzaniji. Tada se znalo da on živi i radi u toj afričkoj zemlji.

Suđenje za ubistvo Ćuruvije: Slučajno ili namerno odsustvo volje nadležnih institucija

Za sada nije poznato da li je Srbija toj afričkoj zemlji uputila zahtev za informacije o njemu, da li je tražila njеgovo hapšenje i izručenje. U međuvremenu, na stranicama o safariju u Tanzaniji više nema fotografija Miroslava Kuraka, niti se njegovo ime nalazi na spisku nacionalnog udruženja lovaca u toj zemlji, gde se moglo naći u vreme podizanja optužnice.

Sudeći prema praksi, ukoliko nema ciljane potrage, i za Kurakom bi moglo bezuspešno da se „traga“ godinama.

Upravo ovaj primer ukazuje na to koliko zaista nadležne institucije rade na tome da se optuženima za ubistvo novinara i sudi ili je samo reč o političkim parolama i obećanjima.

Imajući sve to u vidu novinari Insajdera uputili su Ministarstvu unutrašnjih poslova sledeća pitanja:

 1. Da li MUP ciljano traga za Miroslavom Kurakom, optuženim za ubistvo Slavka Ćuruvije?

2. Da li je Srbija uputila Tanzaniji zahtev za izručenje Kuraka, a imajući u vidu da je dokaz da se nalazi u toj zemlji, u vidu fotografije, bio čak i javno dostupan?