Odgovor Koridora Srbije na pitanje Insajdera: Za Koridor 10 do sada potrošeno više od milijardu evra

Državno preduzeće Koridori Srbije u odgovoru na pitanje dana – koliko je do sada koštao Koridor 10 – navodi da je za deonice koje su u nadležnosti tog preduzeća do maja ove godine potrošeno ukupno 1.067.156.581 evra.

Koridor 10

Koridor 10 čine četiri zasebna projekta – južni, istočni i severni krak i obilaznica oko Beograda. Ukupan trošak se odnosi samo na južni i istočni krak za čiju izgradnju su nadležni Koridori Srbije.

U ovom preduzeću navode da ukupan planirani trošak za Koridor X iznosi 1.315 miliona evra, kao i da su sredstva obezbeđena. Od toga je manji deo u iznosu od 163 miliona evra obezbeđen iz budžeta Srbije, dok je najveći deo sredstava obezbeđen iz međunarodnih kredita, u iznosu od 1.152 miliona evra, navode Koridori Srbije u odgovoru na pitanja koja smo im danas uputili.

Iz ovog državnog preduzeća odgovaraju i da se za sada projekat realizuje u okviru predviđenih sredstava. Osim uvećanja troškova na određenim deonicama, prema odgovoru Koridora Srbije, ostvarene su i određene uštede.

“Za neke kreditne linije se već zasigurno zna da će biti ostvarene značajne uštede, u odnosu na predviđenu vrednost investicije. Uštede bi bile i značajnije da nepredvidivi i izuzetno složeni geološki uslovi nisu u velikoj meri uticali na značajno povećanje obima neophodnih radova“, navode u Koridorima Srbije.

U odgovoru stoji i da se obezbeđena sredstva odnose na celu investiciju, što podrazumeva troškove projektovanja, eksproprijacije, nadzora, nepredviđene radove, odštetne zahteve i obeštećenja, tehničku podršku i druge prateće troškove za potrebe i same izgradnje.

Podaci Koridora Srbije nisu međutim kompletni jer ne obuhvataju dva dela projekta – severni deo od Novog Sada do Horgoša i troškove za obilaznicu oko Beograda. Za izgradnju obilaznice zaduženo je Javno preduzeće Putevi Srbije. Oba ova dela projekta finansiraju se iz budžeta Srbije.

Podsetimo, novinari Insajdera danas su pitali koliko je do sada koštala izgradnja Koridora 10 imajući u vidu stalno probijanje rokova i činjenicu da se ovaj Koridor gradi već 20 godina.

Izvor: Insajder