Pitanje dana: Koliko je javnih preduzeća kažnjeno zbog kašnjenja u plaćanjima?

Prema podacima Agencije za privredne registre, tokom 2017. u odnosu na prethodnu godinu,  osim povećanog zaduživanja privrede istovremeno su produženi i već predugi i zakonom nedozvoljeni rokovi izmirenja dugovanja. U tome prednjači javni sektor, koji umesto za 45 dana kako je to predviđeno zakonom, svoje obaveze plaća u proseku sa zakašnjenjem od čak četiri meseca, odnosno 134 dana. Zanimljivo je da istovremeno javna preduzeća svoja potraživanja naplaćuju u proseku za 77 dana, što je daleko bliže zakonskom roku od 60 dana.

Ministarstvo finansija

Ovakav odnos privrede i javnog sektora prema svojim obavezama nije novina. Ti rokovi se već godinama kreću u sličnim okvirima, a za posledicu imaju stvaranje lanca dugovanja i nelikvidnosti privrede. Taj problem je država pokušala da reši 2012. godine kada je donet Zakon o rokovima izmirenja obaveza koji je stupio na snagu u martu 2013.

Vrzino kolo dugova javnog sektora - rokovi plaćanja poštuju se samo u ugovorima

Primena zakona je kontrolisana samo na početku kada je tadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić izdao nalog da se obustave plaćanja svakom budžetskom korisniku koji nije izmirio svoja dugovanja u zakonskim rokovima prema privatnom sektoru. Disciplinovanje, međutim, nije trajalo dugo, a novi zakon s oštrijim kaznama i uslovima usvojen je 2016. On nije ništa promenio, jer su rokovi plaćanja i dalje tri do četiri puta duži od zakonskih, a u tome prednjači javni sektor.

Zbog svega ovoga, novo pitanje dana novinara Insajdera upućeno Ministarstvu finansija, kao nadležnoj instituciji, glasi:

 •Da li je neko javno preduzeće ili odgovorno lice javnog preduzeća kažnjeno zbog nepoštovanja rokova plaćanja? Koja su to preduzeća? Ako nije kažnjen niko, zbog čega nije?

• Zašto se uporno dozvoljava kršenje zakona bez sankcija?(novčane kazne za pravna lica kreću se od 100.000 do dva miliona dinara, za odgovorna od 5.000 do 500.000 dinara)

 

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.