Pitanje dana: Šta država radi da naplati dugovanja od nemačke fabrike za preradu ribe u Smederevu?

Slučaj nemačke fabrike za preradu ribe u Smederevu, gde su radnici osim bez posla ostali i bez zarađenih plata, a budžet bez poreza i doprinosa još jednom je aktuelizovao pitanje slabosti sistema u kojem se zakoni ne poštuju, a poslovanje u privatnom sektoru adekvatno ne kontroliše.

Zatvorena fabrika za preradu ribe u Smederevu

Pre dvadesetak dana nemački investitor u Smederevu zvanično je zatvorio fabriku za preradu ribe koju su najviši predstavnici države pre dve godine pompezno otvorili. Vest da je fabrika propala zaposleni radnici dobili su preko zajedničke vajber grupe, a odgovor na pitanja da li će im i kada biti isplaćene plate koje im duguju, i dalje nemaju. Odgovor nema ni inspektor rada koji je u dva navrata, pokušavajući da obavi kontrolu, nailazio na zaključanu i praznu fabriku.

Zato je, sudeći po odgovorima Insajderu, o slučaju smederevske fabrike za preradu ribe, inpektor rada pre nekoliko dana obavestio i Poresku upravu.

„S obzirom na to da se deo zahteva grupe zaposlenih, koji je podnet Odeljenju inspekcije rada Smederevo, odnosi na uplate poreza i doprinosa, a da za iste inspekcija rada nije nadležna, inspektor rada je dana 26. novembra ustupio zahtev nadležnoj Poreskoj upravi u Smederevu, na postupanje u okviru nadležnosti Poreske uprave“, navodi se u odgovoru Insajderu.

Istovremeno, o ovom slučaju, kako je ranije pisao Insajder, obaveštena je i policija.

„S obzirom da postoje indicije da je ovaj poslodavac nezakonito zatvorio vrata fabrike i eventualno oštetio ili odneo imovinu, odnosno da onemogućava svaki vid kontrole nadležnih organa, dana 26. novembra inspektor rada je o navedenom obavestio i nadležnu Policijsku upravu u Smederevu“ , piše Ministarstvo rada u odgovoru Insajderu.

Vlasnici nemačke fabrike za preradu ribe iz Smedereva osim što su direktno oštetili radnike koji su građani ove države, oštetili su i republički budžet.

Zato smo uputili Ministarstvu unutrašnjih poslova i Poreskoj upravi.

Poresku upravu smo pitali:

-Da li je i kada Poreska uprava u Smederevu obavestila centralu Poreske uprave da je poslodavac (TheFishExperts Smederevo) prestao da uplaćuje poreze i doprinose?

-Koje je još korake Poreska uprava preduzela, imajući u vidu da radnici fabrike za preradu ribe u Smederevu tvrde da im tri meseca nisu plaćeni porezi i doprinosi?

MUP-u su upućena sledeća pitanja:

-Šta je MUP preduzeo s obzirom na činjenicu da vlasnici fabrike za preradu ribe u Smederevu  onemogućavaju svaki vid kontrole nadležnih organa, u ovom slučaju Inspektoru za rad ne omogućavaju pristup fabrici?

-Šta je MUP preduzeo povodom sumnji da je vlasnik nemačke fabrike nezakonito zatvorio vrata fabrike i eventualno oštetio ili odneo imovinu?

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.