EPS nastavlja saradnju s firmom vođe navijača Crvene zvezde

Firma Ultra kop, iza koje, prema saznanjima Insajdera, stoji Marko Vučković, jedan od vođa navijača Crvene zvezde, angažovana je krajem godine na još jednom poslu za Elektroprivredu Srbije. Podsetimo, prema ranijem istraživanju Insajdera, Ultra kop je za devet meseci, od kada je osnovana, kao deo konzorcijama s ostalim firmama, dobila poslove od državnih preduzeća vredne više od 180 miliona dinara.

Građevinska firma Ultra kop, koja postoji tek godinu i po dana, do sada je putem javnih nabavki angažovana na gradnji mreže elektrodistribucija Zrenjanin i Pančevo i ograde perimetra na Aerodromu Nikola Tesla.

Novi posao s EPS-om Ultra kop je sklopio krajem godine. Na tender za radove u ogranku Elektrodstribucije Lazarevac za potrebe autoputa Beograd-Požega, Ultra kop je konkurisao s firmom MC Corona. Posao su dobili kao jedini ponuđači, a vrednost ugovora je oko 22 miliona dinara. Ultra kop i MC Corona imaju zajedno 34 zaposlenih, a tačno toliko ljudi sa specifičnim kvalifikacijama propisano je tenderskom dokumentacijom.

Rok za izvršenje ugovorenih radova je jun 2017. Zanimljivo je da do tada važi i prethodni ugovor koji je EPS potpisao s kompanijom Južna Bačka, a u kom je firma Ultra kop navedena kao podizvođač.

To znači da će u narednih šest meseci jedna mala građevinska firma sa šest zaposlenih raditi na dva projekta Elektroprivrede Srbije.

Iz firme Južna Bačka novinari Insajdera su nedavno, umesto odgovora na pitanja zbog čega su angažovali baš Ultra kop i da li su i ranije na drugim poslovima angažovali ovu firmu, dobili samo kratak odgovor - „nemamo komentar“.

Južna Bačka je privatizovana 2010, a prethodno je izdvojena iz sistema javnog preduzeća EPS. U javnosti je postala poznata po tome što je, prema pisanju BIRN-a, od Elektroprivrede Srbije na tenderu raspisanom u julu 2014. dobila posao ispumpavanja kopa u Rudarskom basenu Kolubara, bez dovoljno iskustva, zbog čega je uvećana i cena ovog posla.

Brzi uspon firme Ultra kop

Kompanija Ultra kop je tokom 2015, za samo pet meseci postojanja, ostvarila prihod od 31,5 miliona dinara i dobit od 2,7 miliona. Ultra kop registrovan na adresi stadiona Crvena zvezda i poslovne zgrade u okviru stadiona u Ljutice Bogdana 1. Kompanija je registrovana za građevinske radove i ima tri vlasnika. Dvadeset odsto vlasništva ima Milica Knežević, a po 40 odsto Svetlana Lakić i Aleksandra Vučković. Pre Aleksandre Vučković, sve do oktobra 2016, suvlasnik je bio Marko Vučković, jedan od glavnih vođa navijača Crvene zvezde.

Podsetimo, u serijalu Insajdera Nemoć države još 2009. je objavljeno da su protiv Marka Vučkovića podnete brojne krivične prijave, koje uglavnom nisu okončane pravosnažnim presudama.

Vučković, zvani Mare ili Komandant, bio je vođa podgrupe Delija Ultra bojs, čiju je zabranu tražio republički tužilac 2009, ali je inicijativa odbačena na Ustavnom sudu.

Istraživanje Insajder.neta pokazalo je da je Vučković, osim firme Ultra kop, ima vlasnički udeo i u firmama Balkan Buisiness Group, Global partner i Simile Oil. Iako su u zakonskoj obavezi da objavljuju finansijske izveštaje, aktuelni podaci o poslovanju bilo koje od ovih firmi nisu dostupni u registru APR-a.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.