CRTA: U završnici izborne kampanje uočljiva zloupotreba javnih funkcija

Kampanja za predstojeće lokalne izbore u Beogradu više liči na kampanju za nacionalne izbore, ocenila je Posmatračka misija CRTA u svom drugom izveštaju o predizbornoj kampanji za period od 10. Do 24. februara. U izveštaju se navodi da se takav utisak stiče na osnovu nivoa uloženih sredstava, medijske pažnje nacionalnih medija i angažovanja republičkih funkcionera u kampanji.

Crta

Prema oceni šefa Posmatračke misije CRTA Raše Nedeljkovića, neregularnosti nisu novost u 2018, ali je, kako kaže, njihovo nerešavanje u prošlosti dovelo do toga da izborni proces ne bude u potpunosti u skladu sa standardima za slobodne i fer izbore.

“To je posledica višegodišnjeg ignorisanja preporuka različitih domaćih i međunarodnih posmatrača izbora, koja i u ovoj predizbornoj kampanji rezultira primerima očigledne funkcionerske kampanje, zloupotrebe javnih resursa, medijskih nepravilnosti i neetičkog i neprofesionalnog izveštavanja uticajnih medija. Mnoge zloupotrebe postale su pravilo, čime se doprinosi daljem narušavanju integriteta izbornog procesa i poverenja građana u sam izborni proces”, kaže Nedeljkov.

Iz Posmatračke misije CRTA podsećaju da je Gradska izborna komisija izdala akreditacije za posmatranje izbornih organa domaćim posmatračima, posle mesec dana rada, kako kažu, iza zatvorenih vrata i osamnaest održanih sednica. U saopštenju se navodi da je odlučivanje GIK-a u ovom periodu bilo u skladu s postojećim zakonskim i podzakonskim izbornim propisima, ali podsećaju na niz kontroverzi u slučaju lista “Belovgrad”, “NOPO” i “Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka - Radulović Milorad” čime, kako se navodi, postojeći propisi ponovo nisu obezbedili integritet izbornog procesa.

CRTA podnela 35 prijava Agencija za borbu protiv korupcije 

CRTA u svom izveštaju navodi da je funkcionerska kampanja bila prisutna kod gradskih funkcionera, ali i kod republičkih, uz zabeležen značajan angažman skoro svih ministara, predsednice Vlade, kao i predsednika Republike Srbije.

Od početka izborne kampanje CRTA je podnela ukupno 35 prijava Agenciji za borbu protiv korupcije zbog različitih slučajeva funkcionerske kampanje, zloupotrebe javnih resursa i nedozvoljene aktivnosti političkih subjekata kao i četiri prijave različitim inspekcijama, kao što su komunalna i prosvetna. Iz CRTE navode da se Agencija za borbu protiv korupcije još nije izjašnjavala po pitanju njihovih prijava.

Šef pravnog tima CRTA Pavle Dimitrijević kaže da je zabeležen blagi porast slučajeva zloupotreba javnih preduzeća u svrhu političke kampanje. Dimitrijević navodi da su u pomenutom periodu zabeleženi i slučajevi u kojima su gradske opštine organizovale razne kulturne i zabavne događaje, sa kako kaže, prikrivenim ciljem promocije određene izborne liste.

Smanjen nesrazmer zastupljenosti stranaka u medijima

Nesrazmerna zastupljenost predstavnika vladajućih i opozicionih partija u medijima pred kraj kampanje se smanjila sa četiri puta veće zastupljenosti, na dvostruko veću zastupljenost, navodi se u izveštaju. 

Formiranje "Živog zida" tokom kampanjskih aktivnosti

CRTA u izveštaju još navodi da je negativna kampanja u periodu od 10. do  znatno intenzivnija nego u prethodnom periodu. U ovom periodu zabeleženi su i slučajevi zabrane političke kampanje u javnim prostorima, kao i slučajevi zastrašivanja. Zabeleženo je, kako kažu, u nekoliko formiranje takozvanog “živog zida” odnosno opkoljavanje političkog protivnika tokom kampanjskih aktivnosti sa ciljem da da se izazove incident, što predstavlja, kako se navodi, do sada nezabeležen oblik pritiska na aktere u izbornom procesu.

 CRTA još navodi da je tonalitet priloga, kada je u pitanju opozicija, uglavnom neutralan, dok je tonalitet priloga koji se tiču vladajućih partija ostao uglavnom pristrasan. Predstavnici opozicije najčešće su verbalno napadali aktuelne gradske funkcionere, ali i jedni druge.

Po pitanju komunikacije stranaka s građanima, u izveštaju se navodi da je u odnosu na početak kampanje zabeležena i veća aktivnost stranaka opozicije, dok su se vladajuće stranke oprobale u skoro svim vidovima komunikacije s građanima. Kampanja putem telefona s biračima privukla je posebnu pažnju javnosti zbog moguće zloupotrebe ličnih podataka građana.

Izvor: Insajder