Đilas pisao REM-u: Dajem saglasnost, ukinite zabranu spota SNS

Nosilac liste "Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju" Dragan Đilas obavestio je Regulatorno telo za elektronske medije da daje saglasnost Srpskoj naprednoj stranci da emituje spot sa njegovom slikom i pozvao to telo da ukinete odluku o zabrani.

Dragan Đilas

Regulatorno telo za elektronske medije donelo je sinoć na vanrednoj sednici odluku da svim emiterima naloži da hitno obustave emitovanje predizbornog spota „Gradonačelnik“  izborne liste „Aleksandar Vučić – Zato što volim Beograd“. REM je odluku doneo nakon monitoring koji je od ovog nezavisnog tela tražio Javni servis RTS.

U saopštenju REM-a navodi se da je ovakva odluka doneta jer spot “sadrži zapise likova kandidata drugih izbornih lista, bez prethodno pribavljene njihove saglasnosti”.

Dragan Đilas je u saopštenju za javnost naveo da je sa velikim čuđenjem pročitao odluku o zabrani, ne zbog njenog sadržaja, "jer ona je doneta po nalogu onih koji su spot i napravili, već zbog činjenice da čin donošenja odluke znači da REM postoji".

"Ja sam sve ovo vreme bio ubeđen da nema reakcija na flagrantna kršenja zakona od strane elektronskih medija, jer REM ne postoji. Pa kako drugačije da objasnim da se REM nije oglasio kada je na televiziji PINK emitovan spot o Oliveru Ivanoviću koji je kreirao atmosferu linča u kojoj je on i ubijen. Da ste tada gospodo članovi REM-a radili svoj posao možda bi Oliver Ivanović danas bio živ", naveo je Đilas u saopštenju.

On je upitao kako drugačije da se objasni da se REM nijednom nije oglasio prethodnih meseci kada su televizije koje koriste nacionalnu frekvenciju na "brutalan način kršile zakon obračunavajući se sa protivnicima režima".

"I da se ne oglasite ni kada su raspisani izbori i kada sve televizije koje koriste od države dobijene frkevencije dodatno pojačavaju te napade. Nemoguće da niste primetili da Pink, Happy, Prva prenose uživo mitinge SNS-a, da funkcioneri ove partije i njihovi takozvani analiticari gostuju iz sata u sat na ovim televizijama, a da niko od predstavnika prave opozicije nema pristup, niti mogućnost da kaže ni dve reči. Nema samo RTS obavezu da informiše objektivno građane, već takvu obavezu imaju sve televizije koje koriste od države dodeljen resurs – frekvenciju", dodao je on.

Đilas je poručio da od REM-a očekuje da počne da radi posao i da u skladu sa zakonom odmah sankcioniše sve televizije koje taj zakon svakodnevno krše.

Izvor: Insajder, N1