Ne davimo Beograd: Loša saobraćajna rešenja i propusti pri rekonstrukciji Slavije

Predstavnici Inicijative Nedavimo Beograd danas su u razgovoru sa građanima ukazali na loša saobraćajna rešenja i propuste nastale preuređenjem trga i izgradnjom fontane na Slaviji.

Patkomobil "Inicijativa Ne davimo Beograd"

"Patkomobil je u vožnji oko kružnog toka i sam iskusio ove nedostatke, a predstavnici Inicijative izmerili su da je vreme potrebno za obilazak Slavije duže od 11 minuta", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, to rešenje je loše i za pešake.

Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da izgradnja fontane na Slaviji predstavlja "bolan primer neodgovornog trošenja javnih sredstava".

"Umesto adekvatno izvedene rekonstrukcije, vozači su dobili fontanu koja ih remeti, a pešaci su izgubili pešačke prelaze", navodi se u saopštenju.

Inicijativa ukazuje da je hitno potrebno promeniti prioritete, odnosno da "nije potrebna izgradnja nepotrebnih i šljaštećih objekata, dok se zanemaruje opštije funkcionisanje saobraćajne infrastrukture na teritoriji gradskog okruga".

Istaknuto je i da loša saobraćajna rešenja, poput pomeranja pešačkih prelaza i "besmisleno" ocrtanih biciklističkih staza koje se naglo prekidaju, pokazuju da predstavnici vlasti pokušavaju kozmetičkim promenama da održe svoj imidž.

"Zbog sumnjivih prioriteta oni žrtvuju fizičku bezbednost pešaka i funkcionalnost Slavije, a u toku izvođenja radova menjaju planove što dovodi do nezgrapno izvedene rekonstrukcije”, upozorila je Inicijativa.

Iz Inicijative naglašavaju da će nastaviti da se zalažu za društveni dijalog koji će usmeriti dalji razvoj Slavije i drugih bitnih saobraćajnica sa ciljem da poboljša njihov kvalitet.

“Značajan korak u tom smeru predstavljaju izbori u nedelju, kada pozivamo sve ljude da udružimo glasove i smenimo ovu vlast”, navode iz Inicijative.

„Za ukidanje BusPlusa i prilagođavanje cene karata javnog prevoza“

Inicijativa Ne davimo Beograd predstavila je danas građanima program javnog prevoza u kome je kao prioritete navela ukidanje sistema BusPlus, odnosno vraćanje naplate javnog prevoza u nadležnost Grada, reintegracija noćnog prevoza u tarifni sistem i prilagođavanje cene karata materijalnim mogućnostima građana.

U razgovoru s građanima na autobuskoj okretnici na Zelenom vencu, aktivisti Inicijative su ocenili da zbog ugovora o javno-privatnom partnerstvu Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) i kompanije "Apeks", štetu ne snosi samo GSP već i sami korisnici javnog prevoza.

"Sistem naplate, stvoren kako bi pogodovao privatnom interesu izbija iz ruku građana i građanki kontrolu nad time kolika će cena karte biti i kako će se naplata sprovoditi. To dovodi do prekomernog poskupljenja cene prevoza u gradu i veću sklonost ka kršenju propisa od strane kontrole", ocenila je Inicijativa u saopštenju.

Izvor: Beta