Poništena lista Ljubiše Preletačevića Belog

Upravni sud poništio je listu Ljubiše Preletačevića Belog za predstojeće izbore u Beogradu, uz obrazloženje da nisu ispunjeni uslovi da se ta lista proglasi, objavljeno je na sajtu Upravnog suda.

Luka Maksimović nije Ljubiša Preletačević Beli

"Kako je Gradska izborna komisija grada Beograda proglasila izbornu listu 22, pod nazivom Ljubiša Preletačević Beli – Zato što volimo BELOVGRAD, iako podnosilac izborne liste nije dostavio potrebnu dokumentaciju propisanu citiranim izbornim propisima, a da prethodno nije naložila podnosiocu izborne liste otklanjanje svih nedostataka, Upravni sud je ožalbeno rešenje poništio", navodi se u obrazloženju. 

Đilasova lista: Nismo uložili žalbu

Povodom tvrdnji Luke Maksimovića, odnosno Ljubiše Preletačevića Belog da je Upravni sud na zahtev članova Gradske izborne komisije ispred liste „Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju“ poništio njegovu listu za izbore u Beogradu, lista koju predvodi Dragan Đilas saopštila je da nije ulagala žalbu protiv proglašenja liste Belog.

„Prigovore i žalbe uložili su građani. Članovi GIK-a koji zastupaju našu listu nisu ulagali ni prigovor ni žalbu“, navedeno je u saopštenju.

Tom odlukom Upravni sud je usvojio žalbu podnosioca M.A na rešenje Gradske izborne komisije.

Upravni sud je odluku o poništenju doneo u utorak, 20. februara, a možete je videti na ovom linku.

Upravni sud je u obrazloženju odluke naveo da nisu bili ispunjeni uslovi za proglašenje izborne liste, jer Sporazum o obrazovanju Grupe građana Ljubiša Preletačević Beli - Zato što volimo BELOVGRAD, ne sadrži naziv izborne liste što predstavlja obavezan uslov iz Uputstva za proglašenje izborne liste.

Prema oceni Upravnog suda, Gradska izborna komisija grada Beograda je bila dužna da saglasno Zakonu o lokalnim izborima pre donošenja odluke o proglašenju izborne liste utvrdi da li izborna lista sadrži nedostatke koji su smetnja za proglašenje te liste i ukoliko takvi nedostaci postoje da zaključkom naloži podnosiocu izborne liste da nedostatke otkloni u propisanom roku.

GIK: 48 sati za otklanjanje nedostataka

Gradska izborna komisija danas je usvojila zaključak o otklanjanju nedostataka za izbornu listu pod nazivom Ljubiša Preletačević Beli - Zato što volimo Belovgrad.

U saopštenju se navodi da ovlašćeni podnosilac izborne liste ima rok od 48 sati od časa dostavljanja zaključka da otkloni nedostatke.

Zaključak je usvojen shodno presudi Upravnog suda, piše u saopštenju.

Kako je organizacija CRTA navela danas na društvenoj mreži Tviter, kompletna dokumentacija i potpisi se moraju zbog presude Upravnog suda prikupljati ponovo za listu "Belovgrad".

 

 

Izvor: Insajder, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.