Radulović uputio žalbu Ustavnom sudu zbog "lažne izborne liste Dosta je bilo"

Predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović je uputio žalbu Ustavnom sudu, nakon što je Upravni sud u ponedeljak odbacio njegovu žalbu protiv Gradske izborne komisije zbog proglašenja "lažne izborne liste 'Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka - Radulović Milorad'", saopštio je Pokret DJB. Radulović od Ustavnog suda zahteva da hitno donese privremenu meru kojom će, kako kaže, lažnu listu DJB sprečiti da učestvuje na izborima.

Saša Radulović

U saopštenju DJB navodi da u žalbi koju su podneli Ustavnom sudu stoji da je, kako kažu, ovo "skandalozna odluka Upravnog suda, kojom su prekršena ljudska i prava kandidata, ali i svih birača u Beogradu".

Upravni sud je prethodno doneo rešenje u kojem tvrdi da je Saša Radulović poslanik, a da nije birač i kandidat pozivajući se na odredbu člana 51. Zakona o lokalnim izborima, kojim je kako se navodi, propisano da svaki biač, kandidat za odbornika i predlagač kandidata ima pravo na zaštitiu izbornog prava, po postupku utvrđenom ovim zakonom.

Upravni sud je naveo i sledeće, da imajući u vidu da je žalbu izjavio Saša Rdulović iz Beograda, predsedndik poslaničke grupe Dosta je bilo u Narodnoj skupštini Republike Srbije, po oceni suda, žalilac nema legitimaciju za njeno podnošenje.

U saopštenju DJB navodi da Saša Radulović jeste i birač i kandidat na prestojećim izborima i ti podaci se, kako piše, nalaze u materijalu koji su sudije pribavile ili morale pribaviti u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima.

Iz DJB još navode i da su sudije u materijalu, koji im je dostavio GIK, imale potvrdu o biračkom pravu Radulovića i izbornu listu na kojoj se nalazi ime Saše Radulovića.

Saša Radulović je podneo zahtev i Visokom savetu sudstva za pokretanje disciplinskog postupka i razrešenje sudija Upravnog suda Gordane Džakule, Slađane Bojović i Radojke Marinković, ali i da se utvrdi da li su postupajuće sudije povredile Zakon o sudijama i osnovne norme sudijske etike.

DJB je ranije podneo prigovor jer je prema njihovom mišljenju GIK proglasio listu čiji je cilj da birače "dovede u zabludu i da prilikom zaokruživanja na glasačkom listiću, ubeđeni da glasaju za DJB, glasaju za lažnu listu".

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.