Reakcije na rezultate izbora: „Demokratsko lice zemlje“ ili „neregularni i nefer“

Lideri stranačkih lista na beogradskim izborima su večeras, nakon objavljivanja prvih rezultata izbora, dali različite ocene i rezultata i atmosfere u kojoj su izbori održani. Dok predstavnici vladajućih stranaka izbore ocenjuju kao praznik demokratije, opozicija ukazuje na nefer i neregularne uslove izbora.

Prvi rezultati pokazuju da je ubedljivu pobedu odnela lista SNS- Aleksandar Vučić sa 45 odsto osvojenih glasova (64 mandata u beogradskoj Skupštini), ali je veliki broj glasova osvojila i lista Dragana Đilasa koja je s 18,8 odsto drugorangirana (26 osvojenih mandata). Sledi Aleksandar Šapić sa osvojenih 9,1 odsto glasova (12 mandata), i na kraju lista SPS- Jedinstvena Srbija sa osvojenih 6,1 odsto glasova izašlih birača (osam mandata).

Rezultati pokazuju i da je Demokratska stranka ostala ispod cenzusa, što je u slučaju liste Ne da(vi)mo Beograd ipak manje iznenađenje.

Vučić: Ubedljiva pobeda, demokratski izbori

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i SNS i nosilac liste koalicije u kojoj je i ova stranka, ocenio je posle zatvaranja biračkih mesta i saopštavanja prvih rezultata da je dan „bio dobar u više gradova u Srbiji gde su građani na miran i demokratski način birali predstavnike i pokazali istinsko i demokratsko lice zemlje uprkos mnogima koji su pretili da će to da uruše“.

U Sevojnu je, kako je rekao Vučić, lista SNS osvojila 62,02 odsto glasova, u Boru 60,03 odsto, u Aranđelovcu – 59 odsto glasova. 

Prema prebrojanih 85 odsto glasova njegova lista je u Beogradu osvojila više od 45 odsto glasova koji je najbolji rezultat ikad osvojen u Beogradu i više nego na predsedničkim zajedno s koalicionim partnerima iz SPS.

Najbolji rezultat SNS-a u Beogradu do sada, rekao je Vučić.

Ime gradonačelnika za pedesetak dana

Lider SNS-a je naveo da će se ime novog gradonačelnika Beograda znati za pedesetak dana. Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je i da od proglašenja izbornih rezultata traje rok od 15 dana za konstituisanje Skupštine Beograda, a zatim i 30 za izbor gradonačelnika.

To sve zajedno, kako je rekao, znači da će se gradonačelnik znati za 47 do 52 dana.

"Hvala Beograđanima koji više poštuju rezultate rada nego kampanju mržnje i koji su pokazali da je najbolja kampanja ono što ostavite iza sebe. Ljudi su pokazali da žele nastavak promena a ne nastavak zaduživanja. Ovaj rezultat inspirisaće još promena", rekao je Vučić i dodao: "Ovu pobedu nije bilo lako ostvariti zato što smo se suočavali sa brojnim trikovima i prljavom kampanjom neistina".

Đilas: Izbori neregularni i nefer, nastavljamo borbu

Dragan Đilas je posle zatvaranja biračkih mesta ocenio da su današnji izbori održani u duboko neregularnoj i nedemokratskoj atmosferi sa nizom nepravilnosti.

"Moramo biti svesni u kakvoj zemlji živimo, kakva je borba pred nama", rekao je Dragan Đilas.

On je "poručio" predsedniku Srbije i SNS-a Aleksandru Vučiću: "Trebaće nam manje vremena nego što je tebi trebalo da mene smeniš."

U izbornom štabu u "Dorćol placu" bili su Đilasovi partneri – predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i PSG Saša Janković, te Levice Srbije Borko Stefanović, kao i Rade Veljanovski, glumac Tihomir Stanić, pisac Dragan Velikić, Vladimir Todorić...

Ranije danas Dragan Đilas je na Tviteru objavio da akreditacije za praćenje izbornog dana u štabu nisu dobile televizije Pink, Hepi, Studio B i listovi Informer, Alo i Srpski telegraf.

Večeras obezbeđenje novinarima nekih od tih medija koji su ipak došli u izborni štab nije dozvolilo ulazak.

Šapić: Neko s Merkelovom, a ja ne mogu ni do Žike iz Sopota

Kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić takođe je ocenio  da atmosfera u kojoj je tekla izborna kampanja nije dobra za društvo.

Ipak, on je rekao i da je “kampanja najmanji problem, jer živimo u sistemu koji je takav-kakav je i ne dozvoljava ti da pokažeš šta znaš i umeš“.

“Mi sa Novog Beograda smo to najbolje osetili... Tu je pitanje te Beogradske hronike, koja je u medijskom smislu simbol grada Beograda. Možda dočekam sledeće izbore da tamo nešto opet kažem“, naveo je Šapić.

Kako kaže, takva atmosfera nije dobra.

“Oni koji prave tu atmosferu... To nije dobro za društvo, obiće im se o glavu. Trudio sam se da na jedan drugačiji način komuniciram, da ukazujem na to što mi se ne sviđa, ali da ne širim mržnju“, istakao je Šapić.

“Voleo bih da predsednik održi obećanje i da pusti nas da se takmičimo za mesto gradonačelnika. Sada smo glasali za odbornike u Skupštini grada, a bilo bi fer da smo se takmičili s ljudima koji su vodili Beograd... Kada je neko na ovim izborima nosilac liste, a ima prilike da se viđa sa Putinom, Merkelom, a ja ne mogu na telefon da dobijem Žiku iz Sopota jer su mu rekli da mi se ne javlja. To nije baš ravnopravno“, dodao je on.

Dačić: Mogli smo više, ali smo održali status u cunamiju

Predsednik SPS i vicepremijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je koalicija SPS i JS ostvarila značajan rezultat na beogradskim izborima, te da su uspeli da sačuvaju biračko telo.

"Mislimo da smo mogli i više, da ali smo ostvarili značajan rezultat u jednom cunamiju smo uspeli da opstanemo i zadržimo naš status", rekao je Dačić.

On je čestitao svojim saradnicima i konstatovao da je koalicija SPS-JS osvojila više od 50.000 glasova.

"To je pokazatelj da je naša koalicija izdržala sve testove vremena", istakao je Dačić i dodao da je zadovoljan zbog rezultata u drugim opštinama.

Lista oko DS: Nismo prešli cenzus, snosićemo odgovornost

Dragan Šutanovac, predsednik Demokratske stranke rekao je večeras da je ova lista postigla loš rezultat. On je naveo da će ova lista izvući pouke iz svog neuspeha i čestitao opozicionim listama koje su prešle cenzus.  

Vesna Rakić Vodinelić, prva na listi, je rekla da koalicija nije prešla cenzus i da je doživla ozbiljan poraz. Ona je navela da je sada vreme da podnese odgovornost za neuspeh i da stranci predstoji ozbiljno preispitivanje.

Šutanovac i Rakić su se zahvalili svima koji su glasali za tu listu i potpisali podršku listi, aktivistima i volonterima koalicije.

Šutanovac je naveo da ne beži od odgovornosti i da će narednih dana o svemu biti reči na organima stranke.  On je podsetio da su se kandidati ove liste našli čak i na listama kontrolora drugih stranaka, dodajući da to ne može da objasni.

NDB: Nismo zadovoljni rezultatima, ali ovo je samo početak

Predstavnik Inicijative Ne da(vi)mo Beograd Radomir Lazović izjavio je da oni nisu zadovoljni rezultatima, ali da Inicijativa iz čitavog procesa izborne kampanje izlazi kao snažnija organizacija.

„Po onome što sada znamo imamo oko 4 posto. Mi smo sada jači nego što smo bili samim tim što smo prošli krov ovaj proces. Velika stvar je kampanja u kojoj su svi uzeli učešće i pružili podršku Inicijativi. Ovo je samo početak, mi nastavljamo dalje“, izjavio je predstavnik Inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

Vujo Ilić iz inicijative Ne davimo Beograd rekao je da su njihovi kontrolori u toku izbornog dana zabeležili niz nepravilnosti.

Inicijativa Ne davimo Beograd imala je više od 300 kontrolora na biračkim mestima u 11 gradskih opština, i prema Ilićevim rečima, zabeleženo je dosta neregularnosti, pre svega narušavanja tajnosti glasanja. Pored toga, zabeležena je, kako je rekao, ozbiljna mašinerija kontrole birača.

DJB i Dveri: Brojne nepravilnosti i kršenje pravnih i etičkih normi

Predstavnici liste Dosta je bilo i Dveri ocenili su večeras da su današnje izbore obeležile mnoge nepravilnosti i kršenje pravnih i etičkih normi. Prvi na listi Vojin Biljić ocenio je da je dan bio pun izbornih nepravilnosti i nasilja, da su birači dovođeni s raznih strana u Beograd da bi glasali s lažnim ličnim kartama.

Predstavnik Dveri Srđan Nogo rekao je da je ovo primer neregularnosti i nasilnih izbora.

"Za razliku od prethodnih izbora, osim brojnih nepravilnosti, danas je zabeležena i veća doza agresije i kršenja izbornog postupka od strane Srpske napredne stranke", rekao je Nogo i dodao da je na velikom broju biračkih mesta narušena tajnost glasanja.

"Ovo su najprljaviji i najneregularniji izbori od kada je na vlasti SNS", rekao je Nogo.

On je dodao i da su predstavnici koalicije Dveri i Dosta je bilo popisivali nepravilnosti i da će u toku noći izaći sa podacima.

Izvor: Insajder, RTS, B92