Južna Bačka “nema komentar” na pitanje Insajdera zašto je baš firmu vođe navijača angažovala na poslu za državu

U građevinskoj firmi Južna Bačka kažu da „nemaju komentar“ na pitanja novinara redakcije Insajder.net na osnovu čega su u posao u EPS-u kao podizvođača angažovali građevinsku firmu Ultra kop, koja je u tom trenutku postojala manje od godinu dana i imala šest zaposlenih. Prema istraživanju Insajdera, iza ove firme stoji jedan vođa navijača Crvene zvezde Marko Vučković.

Podsetimo, novinari redakcije Insajder otkrili su da je firma Ultra kop za devet meseci, od kada je osnovana, kao deo konzorcijama s ostalim firmama, dobila poslove od državnih preduzeća vrednije od 180 miliona dinara.

Jedan od dva posla za državu ova firma radila je zajedno s Južnom Bačkom. Tender za posao na kom je kao podizvođač angažovan Ultra kop raspisao je EPS, a planirano je da se radovi izvode po fazama do jula 2017. Vrednost te nabavke je 140 miliona dinara.

Iz firme Južna Bačka, međutim, umesto odgovora na pitanja zbog čega su angažovali baš Ultra kop i da li su i ranije na drugim poslovima angažovali ovu firmu, dobili smo kratak odgovor – „nemamo komentar“.

Južna Bačka je privatizovana 2010, a prethodno je izdvojena iz sistema javnog preduzeća EPS. U javnosti je postala poznata po tome što je, prema pisanju BIRN-a, od Elektroprivrede Srbije na tenderu raspisanom u julu 2014. dobila posao ispumpavanja kopa u Rudarskom basenu Kolubara, bez dovoljno iskustva, zbog čega je uvećana i cena ovog posla.

Vlasnik Južne Bačke je Dragoljub Zbiljić, koji je pred Osnovnim tužilaštvom u Kragujevcu u martu 2014. optužen za utaju poreza, dok se u Novom Sadu zbog istih optužbi protiv njega vodi istraga.

Vučkovič vlasnik još tri firme

Činjenica je da firme iza kojih stoje navijačke vođe dobijaju reference na poslovima za državu, dok se predstavnici države istovremeno povlače pred nasiljem huligana - kako na tribinama tako i na ulicama. Firma Ultra kop samo je jedan od primera.

Istraživanje Insajder.neta pokazalo je da je Vučković, osim firme Ultra kop, vlasnik još tri fime, od toga jedne registrovane na istoj adresi kao Ultra kop - u Ulici Ljutice Bogdana, na stadionu Crvene zvezde.

Reč je o kompaniji Balkan Buisiness Group koja je osnovana 2007, a osnovna delatnost joj je gradnja stambenih i nestambenih zgrada. U vlasništvu Vučkovića je 25 % kompanije, dok ostatak pripada Slobodanu Jovanoviću iz Švedske. Iako je u zakonskoj obavezi da objavljuje finansijske izveštaje, podaci o poslavanju firme nisu dostupni od 2012, kada nije imala ni prihode ni zaposlene. Ova firma se i dalje vodi kao aktivna, a ima dva ogranka - Beepme Beograd, koja se bavi kablovskim telekomunikacijama - i Mobil Gigatmen Group, koja se bavi bežičnim telekomunikacijama.

U firmi Global partner, koja je sa Novog Beograda, početkom 2015. preseljena u Kosovsku Mitrovicu, kada je veći broj firmi iz centralne Srbije preseljen na Kosovo, Vučković je prvo bio direktor, a danas je manjinski vlasnik. Kompanija se bavi drumskim prevozom tereta. Osnovana je 1999, ali pod drugim nazivom i na adresi u Beogradu. Ni ova firma nije dostavila Agenciji za privredne registre finansijski izveštaj za 2015.

Marko Vučković, vođa navijača crveno-belih, ima 50 odsto vlasništva i u firmi Simile Oil, koja je osnovana 2013, a bavi se trgovinom na veliko. Prema dostupnim podacima, 2015. Vučković je kao direktor firme potpisao izjavu o neaktivnosti ove kompanije. Agenciji za privredne registre Simile Oil nije dostavila nijedan finansijski izveštaj.

Marko Vučković Komandant

Marko Vučković, zvani Mare ili Komandant, bio je vođa podgrupe Delija Ultra bojs, čiju je zabranu tražio republički tužilac 2009, ali je inicijativa odbačena na Ustavnom sudu.

Kako je još tada u serijalu Insajdera Nemoć države objavljeno, protiv Vučkovića su podnete brojne krivične prijave koje uglavnom nisu okončane pravosnažnim presudama.

Protiv Marka Vučkovića je vođen postupak za nanošenje teških telesnih povreda komšinici Savi Milićević. Posle dva suđenja, 2014, Vučković je prvostepenom presudom osuđen na sedam meseci zatvora.