Ignorisanje realnosti prostor za zloupotrebe

Bogaćenje pojedinaca, nanošenje ogromnih šteta budžetu i privredi Srbije dešava se već 16 godina zahvaljujući i zakonima donetim pod izgovorom patriotizma i uz ignorisanje realnosti da Srbija na Kosovu faktički nema nikakvu vlast još od Kumanovskog sporazuma iz 1999. Ovakva politika, svih vlada od tada do danas, otvorila je vrata brojnim zloupotrebama.

Prema istraživanju insajdera, jedan od novijih oblika zloupotrebe predstavlja prebacivanje sedišta domaćih firmi na kosovske adrese kako bi se izbegla plaćanja dugovanja.

Naime, firmama je dozvoljeno da u Agenciji za privredne registre svoje sedište registruju na teritioriji Kosova i Metohije i tako praktično posluju van zakona države Srbije koja Kosovo smatra svojom teritorijom, formalno i svoje institucije poput APR-a, ali na njoj nema nikakve pravne ni realne nadležnosti.

Ovaj mehanizam prevare samo je jedan od mnogih koji su uspostavljeni od 2000. do danas zahvaljujući državnoj politici prema Kosovu.

U dva serijala Insajdera pod nazivom Patriotska pljačka otkriveni su dokazi o zloupotrebama koje su se dešavale od 2001. do 2014, zbog čega je novac iz budžeta namenjen najugroženijem stanovništvu na Kosovu najčeše završavao u džepovima pojedinaca, često bliskih lokalnoj ili republičkoj vlasti.

Tako je na primer, odluka Vlade Vojislava Koštunice 2005. da ukine naplatu PDV-a za svu robu koja je odlazila na teritoriju Kosova, kao vid pomoći stanovništvu, u nedostatku adekvatne kontrole, pretvorena u šverc zahvaljujući kom su pojedinci sagradili imperije.

Prema istraživanju Insajdera, krijumčarenjem robe koja je bez naplate poreza na dodatu vrednost fiktivno izvožena na sever Kosova i Metohije, navodno za potrebe tamošnjeg srpskog stanovništva, a zatim plasirana južno od Ibra ili vraćana u Srbiju i prodavana na crno, srpski budžet je oštećen za oko 300 miliona evra.

Takođe, zahvaljujući političkim odlukama donetim pod izgovorom navodnog opstanka Srba na Kosovu, bilo je omogućeno i da pojedinci godinama primaju duple plate.

Prema istraživanju Insajdera objavljenog 2012, samo u četiri srpske opštine na severu Kosova, u Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i severnoj Kosovskoj Mitrovici, na platnom spisku kosovske vlade bilo je 1.303 ljudi koji su istovremeno primali uvećane plate iz budžeta Republike Srbije. Za to vreme, oni Srbi sa Kosova koji nikada nisu radili u državnim institucijama, dobijali su pomoć najčešće preko narodnih kuhinja nevladinih organizacija.

Da li su brojni dokazi o zloupotrebama ostali samo slovo na papiru, kako je Kosovo postalo azil za prevarante i postoji li politička volja da se tome stane na put, neka su od pitanja kojima će se se Insajder baviti u narednom periodu u rubrici Insajder u izgradnji.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.