Izveštaj Anketnog odbora o zloupotrebama na Kosovu nije prioritet (VIDEO)

Za dve godine od kada je Anketni odbor usvojio izveštaj o zloupotrebama sredstava iz budžeta Srbije namenjenih najugroženijima na Kosovu, ova tema se nije našla na dnevnom redu Skupštine Srbije. Novi saziv Parlamenta upravo je konstituisan, a sudeći prema prvim izjavama poslanika vladajuće stranke, ova tema nije prioritet.

Aleksandar Martinović

Dok ga Skupština Srbije ne usvoji, Izveštaj nema nikakav efekat. Kada bi bio usvojen, Izveštaj bi postao obavezujući za nadležne institucije.

Šta je prioritet?

U Skupštini Srbije održana je konstitutivna sednica, a Aleksandar Martinović, šef Poslaničke grupe SNS-a se i pre samog početka sednice obratio novinarima i saopštio da će SNS već danas predložiti da Parlament oformi Anketni odbor koji bi trebalo da ispita sve činjenice i okolnosti događaja nakon zatvaranja biračkih mesta 24. aprila.

Aleksandar Martinović
Foto: Srđan Ilić / Aleksandar Martinović

Na pitanje Insajder.neta, kada će se na dnevnom redu Parlamenta naći izveštaj Anketnog odbora o zloupotrebama sredstava iz budžeta Srbije namenjenih najugroženijima na Kosovu od 2000. do 2012, Martinović je rekao kako smatra da u ovom trenutku građane više zanimaju izbori.

Svojim izveštajem Anketni odbor je praktično potvrdio činjenice iznete u serijalu Insajdera Patriotska pljačka u kom su otkrivene brojne zloupotrebe trošenja novca namenjenog Kosovu i Metohiji.

I pored svega toga situacija se, prema istraživanju Insajdera, nije promenila ni narednih godina. Anketni odbor došao je do podatka da je na Kosovo od 2000. do 2012. u proseku trošeno oko 53 miliona dinara dnevno iz budžeta Srbije. Međutim, odbor nije računao novac nekoliko javnih preduzeća, agencija i drugih institucija države Srbije koje na Kosovo plasiraju novac iz sopstvenih sredstava.

Redakcija Insajdera prikupila je podatke i o svim trošenjima novca za 2012. i 2013. koji su objavljeni 2014. u serijalu Nastavak patriotske pljačke. Prema tim zvaničnim i kompletnim podacima, samo tokom 2012. i 2013. na Kosovo je uloženo više od 634 miliona evra, odnosno u proseku više od 867.000 evra dnevno.

Izveštaj na čekanju duže od dve godine

Po formiranju Vlade 2012, koju su činili SNS i SPS, a nakon emitovanja serijala Insajder Patriotska pljačka, i tadašnji premijer Ivica Dačić i tada prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić obećavali su kako će uvesti strogu kontrolu trošenja sredstava.

Desilo se samo to da je formiran Anketni odbor koji je potvrdio navode iz serijala Insajder.

Anketni odbor je aprila 2014. usvojio izveštaj o zloupotrebama sredstava iz budžeta Srbije namenjenih najugroženijima na Kosovu, od 2000. do 2012.

"Drskost, bahatost i neodgovornost koja se graniči i s bezobrazlukom u trošenju budžetskih sredstava Republike Srbije", ovim rečima je Momir Stojanović, predsednik Anketnog odbrora, ocenio neke od zloupotreba sredstava namenjenih najugroženijima na Kosovu.

Međutim, taj izveštaj se nikada nije našao na dnevnom redu Skupštine.

Stavljanje Izveštaja na dnevni red Parlamenta su mogli da zatraže predsednici svih poslaničkih grupa, pa i poslanici pojedinačno.

Još krajem januara počeli smo da tražimo odgovor na pitanje zašto se izveštaj Odbora nije našao na dnevnom redu te iste skupštine. Za to vreme poslanici su usvojili 615 akata. Izveštaj Anketnog odbora po svemu sudeći za poslanike nije bio važan.

Foto: Srđan Ilić

 

Sve to vreme novinari Insajder.net pokušali su da dođu i do predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, koja je ponovo predložena za to mesto, ali bezuspešno.

Izveštaj kao takav sada nema nikakav efekta jer još nije stavljen na dnevni red Skupštine Srbije, kako bi bio usvojen i samim tim postao obavezujuć za nadležne institucije.

Insajder.net će nastaviti da i od poslanika novog saziva traži odgovor na pitanje kada će na dnevni red skupštinskog zasedanja biti stavljen izveštaj Anketnog odbora kojim su utvrđene zloupotrebe trošenja novca građana Srbije namenjenih Kosovu i Metohiji.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.