Kosovo kao azil za dužnike? (VIDEO)

Sigurnost poslovanja je najvažnija, kako za privlačenje stranih investitora, tako i za podsticaj domaćih. Uprkos tome, država godinama ignoriše to što, prema istraživanju Insajder.neta, pojedinci zloupotrebljavaju činjenicu da institucije Srbije nemaju realnu kontrolu na Kosovu. 

Poslednjih godina sve češće se dešava da firme registrovane na teritoriji centralne Srbije kupuju robu na odloženo plaćanje, a pre isteka ugovorenog roka za plaćanje u Agenciji za privredne registre vrše promenu adrese i svoja sedišta prebacuju na Kosovo. Tako izbegavaju plaćanje dugovanja, a da pritom naplata nije moguća jer nadležne institucije Srbije ne mogu da sprovedu čak ni prinudnu naplatu. Ovo je moguće jer srpski APR formalno i dalje postoji na Kosovu, iako država Srbija nema realnu kontrolu nad tim delom teritorije.

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku, koja je u stalnoj komunikaciji sa stranim i domaćim kompanijama koje posluju u Srbiji, za Insajder.net kaže da u poslednje vreme imaju dosta pritužbi na ovaj vid prevare.

“Kosovo je postalo jedan čardak ni na nebu ni na zemlji. Poslednjih godina sve više manipulanata prvo registruje firmu u Srbiji, pa kada pokupi robu od firmi koje savesno posluju, onda se preregistruje na Kosovo”, kaže Rajić.

Detaljnije u video prilogu.

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.