Nekažnjena Patriotska pljačka

Istraživanja Insajdera su pokazala da je od 2001. do 2014. na Kosovo odlazilo više stotina hiljada evra dnevno iz budžeta Srbije, pod izgovorom pomoći ugroženom srpskom stanovništvu. U nedostatku kontrole, rezultati ovih izdvajanja iz budžeta su brojne zloupotrebe i bogaćenje lokalnih moćnika na Kosovu, dok su Srbi u enklavama kojima je novac bio namenjen jedva preživljavali.

Pec 03-05.01.2013.Pecka patrijarsija Foto: Milovan Milenkovic

Uprkos brojnim dokazima o zloupotrebama iznetim u dva serijala Insajdera Patriotska pljačka 2012. i 2014, za ovu pravu pljačku budžeta do danas niko nije odgovarao, dok prema našem istraživanju pojedinci i dalje zloupotrebljavaju činjenicu da država Srbija nema realnu kontrolu nad Kosovom.

Insajder zbog toga priprema novi serijal o tome koliko novca Srbija sada izdvaja za Kosovo, gde taj novac završava, da li su uspostavljeni mehanizmi kontrole, ali i zbog čega su svi dokazi o zloupotrebama ovih sredstava ostali samo mrtvo slovo na papiru.

Posle prvog serijala Insajdera 2012. brojne otkrivene zloupotrebe u svom izveštaju potvrdio je Anketni odbor Skupštine Srbije. Iako se u izveštaju navodi da je zloupotreba trošenja novca koji se iz budžeta Srbije izdvaja za Kosovo poprimila zabrinjavajuće razmere, taj dokument se nikada nije našao ni na dnevnom redu Skupštine Srbije.

Prema istraživanju Insajdera, na Kosovo je po različitim osnovama, iz budžeta ministarstava, institucija, javnih preduzeća, odlazilo u proseku 867.000 evra dnevno.

Ispostavilo se, prema našem istraživanju, da je taj novac odlazio za uvećane plate i naknade čak i onima koji ne žive na Kosovu, za finansiranje lokalnih opština, fiktivnih javnih preduzeća, za njihove fiktivne upravne i nadzorne odbore, za projekte koji nisu završeni, za provizije pojedincima u raznim poslovima.

U prvoj epizodi serijala Nastavak patriotske pljačke prikazali smo između ostalog i to da uprkos tolikim izdvajanjima novac ne stiže do onih kojima je na Kosovu najpotrebniji.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.