Potvrđena presuda “naftnoj mafiji”, čiji je član i vlasnik Knez petrola

Apelacioni sud potvrdio je presudu organizovanoj kriminalnoj grupi čiji je član bio i Srđan Knežević, vlasnik firme Knez petrol. Prema istraživanju Insajdera objavljenom u serijalu Patriotska pljačka 2012, Kneževićeve firme su bile među onima koje su otpremale najviše nafte i derivata iz Srbije na teritoriju Kosova, a ekipa Insajdera je skrivenom kamerom zabeležila i cisterne firme Knez petrol na alternativnom putu ka Kosovu.

Organizovanu kriminalnu grupu koju je činilo više od deset osoba predvodio je prema presudi, direktor firme Protekta Miša Stojanović. Ovu presudu je u najvećem delu potvrdio i Apelacioni sud. 

U presudi se navodi da je ova grupa u Grčkoj nabavljala naftne derivate - petroloej i JET A1 - koji su na granici prikazivani kao sirovina za firmu Protekta, registrovanu za proizvodnju boja i lakova i spoljnotrgovinski promet. 

Sponzor FK Crvena zvezda

Firma Knez petrol je krajem 2014. postala sponzor FK Crvena zvezda, a u to vreme je Knežević bio član Upravnog odbora tog kluba. Tu funkciju napustio je u avgustu 2015. uz objašnjenje da se “ne poštuju oni koji se daju i ulažu u fudbalski klub”.

Na tako prijavljene naftne derivate su plaćali manju carinu, a zapravo nisu koristili robu u industrijske svrhe, već su je direktno prodavali. 

U presudi se navodi da je tako izbegnuto plaćanje akciza i umanjena poreska osnovica.

Ovo je prikrivano službenom dokumentacijom s neistinitom sadržinom, a sve to je bilo moguće jer inspektori Republičke tržišne inspekcije nisu vršili nadzor, što je bila njihova dužnost.

Prema presudi, ova organizovana kriminalna grupa oštetila je republički budžet za više od 100 miliona dinara kroz neplaćene akcize i poreze, dok je povrh toga ostvarila dobit razlikom u nabavnoj i prodajnoj ceni.

Vođa grupe Miša Stojanović osuđen je na pet godina zatvora uz obavezu da plati 89 miliona dinara u budžet. Kao jedan od osuđenih se navodi i Srđan Knežević, koji je osuđen na godinu i osam meseci zatvora uz obavezu da plati iznos od gotovo pet miliona dinara.

Pretakanje goriva na ilegalnom putu iz Srbije na Kosovo

Političke odluke, a pre svih donošenje uredbe, 2004, kojom je roba iz Srbije koja se otprema na Kosovo oslobođena PDV-a, otvorile su, prema istraživanju Insajdera, ogromne mogućnosti za zloupotrebe.

Pored regularnih putnih pravaca koji iz Srbije vode na Kosovo, postojali su i brojni alternativni putevi, a roba koja se tim putevima otpremala na Kosovo na kraju je značila i potencijalnu štetu za budžet Srbije. 

Youtube
Youtube

Kako je pre četiri godine objavljeno u serijalu Patriotska pljačka, prodaja goriva na Kosovu postaje veliki biznis 2008. Te godine na Kosovo je iz Srbije isporučeno nafte i naftnih derivata u vrednosti 22,4 miliona evra, da bi 2010. promet skočio na 31,7 miliona evra. Da se radi o ogromnim količinama govori podatak da su srpske firme na sever Kosova izvezle duplo više goriva po stanovniku nego što je iste godine plasirano u Srbiji.

Prema podacima do kojih je došao Insajder, na severu Kosova otvoreno je, za samo nekoliko godina, 40 stanica, što je najbolji pokazatelj koliko je taj biznis - bez PDV-a i akciza - bio isplativ pojedincima. Prema našem istraživanju, razrađen je i mehanizam kako naftu koja je oslobođena PDV-a i akciza vratiti u Srbiju.

Novinari Insajderi su skrivenim kamerama na više alternativnih prelaza zapravo snimili kako se praktično vršio šverc.

Na jednom od alternativnih puteva snimljena je i cisterna beogradske firme Knez petrol.

Insajder je tada objavio i da je firma Knežević petrol, koja ima jednog zaposlenog i koja se vodi na sestru Srđana Kneževića, jedna od najvećih izvoznika nafte na Kosovo s višemilionskim prometom.

Srđan Knežević je u intervjuu za Insajder rekao da sve radi legalno i da nije ništa čudno u tome što je jedan od najvećih izvoznika 2011. firma koja zvanično ima jednog zaposlenog. 

Tužilaštvo za organizovani kriminal je 2007. podiglo optužnicu kojom je i Knežević označen kao član takozvane naftne mafije jer je, kako se između ostalog navodilo, petrolej prodavao kao dizel D2.

Upravo je po ovoj optužnici doneta presuda koju je potvrdio i Apelacioni sud, a kojom je i Knežević osuđen na zatvorsku i novčanu kaznu.

On je još 2012. za Insajder u vezi s ovim postupkom rekao da njegova firma nije znala da prodaje petrolej, već da je kupila i prodavala dizel D2.

„Kompaniju koja zapošljava 550 radnika, u situaciji u Srbiji gde je privreda dosta loša i sve to, da vi toliku buku dižete za nekih milion i 600.000, 700.000 dinara. To bi na nekom sudu bila bi neka prekršaj... neka kazna, novčana kazna, platite 50.000,100.000 dinara. To je smešno. Verujte. Znači to je smešno. Knez petrol nije švercerska firma“, naveo je tada Knežević.

Sve o tome kako su otpremani nafta i derivati iz Srbije na Kosovo pogledajte u drugoj epizodi serijala Patriotska pljačka, emitovanoj još 2012.

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.