Švercom do krađe državnih para pod parolom “Kosovo je Srbija”

Odluka Vlade Srbije iz 2005. da se roba koja iz Srbije odlazi na Kosovo oslobodi plaćanja PDV-a doneta je uz objašnjenje da će se tako pomoći Srbima na Kosovu jer će roba biti jeftinija. Međutim, istraživanje Insajdera je pokazalo da je takva uredba dovela do procvata šverca na Kosovo i štete za budžet zbog nenaplaćenog PDV-a koja iznosi najmanje 300 miliona evra.

Za to vreme najveći izvoznici iz Srbije na Kosovo robu su prodavali preko albanskih posrednika, tako da Srbi gotovo da nisu imali nikakve koristi od uredbe, već pojedinci i sa srpske i sa albanske strane.

U međuvremenu, kako se menjala vlast, tako su se na Kosovu kao po pravilu pojavljivale nove firme koje su dobijale poslove od države Srbije.

Ovo su samo neka saznanja prikazana u drugoj epizodi serijala Insajder Nastavak Patriotske pljačke, emitovanog 2014.

 

Nekažnjena Patriotska pljačka

Istraživanja Insajdera pokazala su da je od 2001. do 2014. na Kosovo odlazilo više stotina hiljada evra dnevno iz budžeta Srbije, pod izgovorom pomoći ugroženom srpskom stanovništvu.

U nedostatku kontrole, rezultati ovih izdvajanja iz budžeta su brojne zloupotrebe i bogaćenje lokalnih moćnika na Kosovu, dok su Srbi u enklavama kojima je novac bio namenjen jedva preživljavali.

Uprkos brojnim dokazima o zloupotrebama, iznetim u dva serijala Insajdera Patriotska pljačka 2012. i 2014, za ovu pravu pljačku budžeta do danas niko odgovarao, dok prema našem istraživanju pojedinci i dalje zloupotrebljavaju činjenicu da država Srbija nema realnu kontrolu nad Kosovom.

Insajder zbog toga priprema novi serijal o tome koliko novca Srbija sada izdvaja za Kosovo, gde taj novac završava, da li su uspostavljeni mehanizmi kontrole, ali i zbog čega su svi dokazi o zloupotrebama ovih sredstava ostali samo mrtvo slovo na papiru.

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.