Za parolu “Kosovo je Srbija” na vozu niko ne preuzima “zasluge”

Pitanje ko je odlučio o izgledu voza koji je 14. januara krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu “ukrašen” napisima “Kosovo je Srbija”, imenima i fotografijama pravoslavnih manastira na Kosovu i danas je bez odgovora. Poslednja tvrdnja stigla je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju - na pitanja Insjder.neta odgovorili su da je ceo posao brendiranja voza uradila Opština Zvečan. Ovo je prvi put da se Opština Zvečan pominje u ovom slučaju, i to u odgovorima na pitanja ko je platio ceo posao.

Polazak voza Beograd-Kosovska Mitrovica. Foto: Srđan Ilić

Kako niko ne želi da preuzme “zasluge” za odluku o izgledu voza, Insajder.net odlučio je da do odgovora dođe praćenjem traga novca.

Na pitanja Insajdera kako je ceo posao urađen, koliko je koštao, da li je i ko raspisao javni konkurs za idejno rešenje i da li je i ko raspisao javnu nabavku za izvođenje radova na ukrašavanju voza ,nismo dobili konkretne odgovore. Iz Kancelarije za KiM nam je kratko odgovoreno: “Brendiranje voza realizovala je Opština Zvečan."

Međutim, na fotografijama iz voza vidi se poster na kom piše “Projekat brendiranja voza sprovela je Kancelarija za KiM u saradnji s Eparhijom raško-prizrenskom i Srbija vozom”. Opština Zvečan se nigde ne pominje.

U odgovoru Kancelarije za KiM stoji i sledeće: “Prema informacijama kojima raspolažemo, idejno grafičko rešenje je donacija autora Andreja Vasiljevića lokalnoj samoupravi”, navodi se u odgovoru Kancelarije. Dakle,reč je o donaciji Opštini Zvečan.

O svakoj donaciji, podsetimo, mora postojati ugovor, a u ovom slučaju taj ugovor je očito sklopljen između lokalne samouprave i autora, ali pitanje je kako je idejno rešenje dospelo na voz.

Da li to znači da je Opština Zvečan odlučila o tome kako će izgledati voz koji je vlasništvo preduzeća Srbija voz, a na kom je između ostalog na 21 jeziku bilo napisana parola “Kosovo je Srbija”? Predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević obećao nam je odgovore na pitanja, koji do objavljivanja ovog teksta nisu stigli.

Voz na Liniji Beograd-Kosovska Mitrovica, koji je 14. januara krenuo sa beogardske Železničke stanice bio je ukrašen bojama srpske zastave i natpisima „Kosovo je Srbija“ na 21 jeziku i imenima i fotografijama pravoslavnih manastira.

Već najava upućivanja ovako “ukrašenog” voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu izazvala je rekaciju Prištine, odakle je traženo da se voz zaustavi i ocenjeno da se radi o nelegalnom vozu i provokaciji. Voz je zaustavljen u Raškoj zbog dojave da je pokušano miniranje pruge na Kosovu kuda je voz trebalo da prođe.

Đurić znao - ali ko je odlučio?

O tome kako će da izgleda voz bio je upoznat direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. To proizlazi iz njegovih, ali i iz izjava autora vizuelnog koncepta voza Andreja Vasiljevića. Autor je dan pre polaska voza za medije izjavio da se njegov koncept dopao direktoru Đuriću, koji je odlučio da podrži tu ideju.

„Pozadina svega je naša borba da sačuvamo svoje manastire na KiM pod okriljem UNESKO-a, ali pod zaštitom Srbije”, rekao je između ostalog Vasiljević.

Premijer Srbije u intervjuu za televiziju Pink je tvrdio da nije znao kako će voz izgledati, ali da u tome ne vidi greh.

“Naša je namera bila da voz ide iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu. Nisam znao kako voz izgleda, video sam na televiziji kada ga je pokazao Đurić. Iznenadio sam se, ali ne vidim da je to neki greh”, naglasio je Vučić.

Posle ove tvrdnje premijera da nije znao kako voz izgleda, Insajder.net uputio pitanja Kancelariji za KiM o tome ko je doneo odluku da voz ovako izgleda, kao i pitanje da li je moguće da je to samostalno učinio Đurić. Odgovore, međutim, nismo dobili.

S obzirom na poruku “Kosovo je Srbija” koja je ispisana na vozu, odluka o takvom ukrašavanju morala je biti politička jer je lako bilo predvideti da može doći do incidenta i ugrožavanja života putnika i Srba na Kosovu.

S druge strane, koliko god da je plaćeno, to brendiranje voza platili su građani Srbije, s obzirom na to da se i Kancelarija za Kosovo i Metohiju finasira iz budžeta, a danas prvi put pomenuta Opština Zvečan budžetska sredstva dobija preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pitanje je i koliko je ova investicija isplativa sada kada je odlučeno da zbog bezbednosti taj voz ni ubuduće ne ide do Kosovske Mitovice, već da saobraća od Kraljeva do Požege.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.