Zorana Mihajlović za Insajder.net: Svaka linija mora biti isplativa, pa i ona do Kosovske Mitrovice

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović na pitanje novinara Insajder.neta o isplativosti vozne linije Beograd-Kosovska Mitrovica sever, navodi da svaka vozna linija mora biti ekonomski isplativa, posebno imajući u vidu da su u toku reforma i racionalizacija u železničkom saobraćaju. Mihajlovićeva takođe navodi da će se odluka o tome da li je vozna linija do Kosovske Mitrovice isplativa biti doneta za mesec dana.

Zorana Mihajlović

“Podržavam uvođenje probne linije Beograd-Kosovska Mitrovica, odnosno nastavka postojeće linije od Kraljeva do Kosovske Mitrovice, i Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture omogućilo je sve tehničke uslove. Ali moj posao je i da svaka linija koja se uvodi na železnici, pa i ova, bude ekonomski održiva. To sam tražila kako od Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koja je inicijator ove linije, tako i od Srbija voza”, navodi Zorana Mihajlović.

Prema njenim rečima, započeta reforma Železnice jedan je od glavnih ciljeva Vlade Srbije, a koju podržavaju i priznaju međunarodne finansijske institucije. U skladu s tim, Ministarstvo na čijem je čelu ukida saobraćaj na oko 800 km pruga širom Srbije na kojima nema ekonomskog opravdanja. Na železnici je smanjen broj zaposlenih za više od 3.000. Upravo zbog toga sve buduće odluke moraju imati pre svega ekonomsko opravdanje, navodi Mihajlovićeva.

“Nemamo pravo da donosimo odluke koja nemaju ekonomsko opravdanje. Zato sam i predložila da ova linija bude probna do 26. februara, a da onda vidimo ekonomske pokazatelje. Ministarstvo je spremno, železnica je spremna, određen je novi voz koji smo kupili od ruskih partnera, sad zavisi od korisnika ove linije”.

Podsetimo da je Insajder od preduzeća Srbija voz tražio odgovor na pitanja u vezi s troškovima linije do Kosovske Mitrovice jer prema našim saznanjima postoje procene da će ova linija biti novi trošak za građane Srbije. Umesto odgovora na konkretna pitanja, iz ovog preduzeća su nas uputili na Kancelariju za Kosovo i Metohiju.

Direktor Kancelarije Marko Đurić je danas, odgovarajući na pitanja novinara Insajdera, takođe rekao da će u februaru biti doneta odluka o tome da li je linija do Kosovske Mitrovice isplativa, odnosno da li će to biti i redovna linija, a da će se odluka zasnivati “na racionalnim, a ne emotivnim, osnovama”. Direktor Srbija voza Jugoslav Jović praktično je potvrdio da će postojati gubici na liniji, odnosno rekao je da će troškove delimično pokriti Opština Kosovska Mitrovica.

Prema saznanjima Insajdera, već postoji procena da će ova linija godišnje praviti gubitak od 20 miliona dinara godišnje, pa se postavlja pitanje da li je svrsishodno finansirati voznu liniju dok istovremeno nedostaju sredstva za rešavanje brojnih drugih problema s kojima se suočavaju Srbi na Kosovu.

Zorana Mihajlović: Iniciraću brendiranje i drugih vozova motivima Srbije

Najviše polemike u javnosti izazvalo je to što je voz na liniji Beograd-Kosovska Mitrovica iznutra brendiran fotografijama fresaka srpskih manastira na Kosovu, a spolja srpskom trobojkom i natpisom “Kosovo je Srbija” na 21 svetskom jeziku. Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kaže da podržava akciju brendiranja voza.

“Kancelarija za Kosovo i Metohiju brendirala je voz motivima iz velikog kulturnog blaga Srbije na Kosovu koje je pod zaštitom Uneska i koju javnost treba da vidi pred novi izazov koji nas čeka u vezi s prijemom Kosova u ovu organizaciju. I takvu akciju podržavam. Čak ću inicirati da brendiramo i druge naše železničke linije s turističkim potencijalima, kako Srbije tako i gradova u koje voz ide”, navodi Mihajlovićeva za Insajder.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.