Država ćutanjem poručuje da može da se gradi gde god, bez dozvole

Primer investitorke Snežane Mitković koja bez ikakvih posledica na Pančićevom vrhu na Kopaoniku gradi nelegalno zdanje, samo je jedan u nizu primera da u državi Srbiji zakoni ne važe za sve i da u postojećem sistemu postoje privilegovani.

Gradnja bez dozvole, ilustracija

Na tom spisku su sinovi bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, koji su izgradili nelegalne kuće na Savskom nasipu na Novom Beogradu, gde je bez građevinske dozvole takođe  gradio i sin bivšeg ministra Milana Bačevića.  Mimo zakona, bez potrebnih dozvola, nadograđeno je i oko 700 kvadrata na zgradi Islamske zajednice u Novom Pazaru, čiji je osnivač narodni poslanik Muamer Zukorlić.

Svi oni su gradili mimo zakona, a njihovi nelegalni objekti nisu srušeni iz istih razloga i uz slične izgovore, kao i u slučaju Snežane Mitković koja je bespravno izgradila objekat od preko 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu, u Nacionalnom parku i zoni vojne nadležnosti.

Dve vikendice sinova Tomislava Nikolića na novobeogradskom Savskom nasipu izgrađene su pre donošenja poslednjeg Zakona o ozakonjenju 2014, ali i po starim i po novim propisima, ti objekti ne mogu biti legalizovani jer se nalaze u zaštićenoj zoni vodotoka.

Uprkos tome, Nikolići su iskoristili mogućnost i neposredno pre usvajanja ovog Zakona, u istom danu podneli zahteve za legalizaciju ili konverziju zemljišta.

Iako je u ovom slučaju sve jasno jer nije moguće legalizovati objekte u toj zoni, Sekretarijat za legalizaciju grada Beograda do danas nije doneo rešenje o zahtevu Nikolića za legalizaciju vikendica. Bez tog rešenja, nadležni u opštini  Novi Beograd tvrde da ne mogu da ruše vikendice. 

S druge strane, u Novom Pazaru je aktuelna vlast je bez ustezanja i proceduralnih izgovora,  javno suspendovala zakon.

Nelegalnu gradnju u Novom Pazaru gde je na Fakultetu za Islamske studije 2016. dograđeno oko 700 kvadratnih metara bez građevinske dozvole niko nije mogao da zaustavi.  Za to nisu bila dovoljna ni rešenja lokalne građevinske inspekcije o zatvaranju gradilišta, uklanjanju objekta, zahtevi policiji za asinstenciju, krivične prijave...

U slučaj bespravne gradnje u Novom Pazaru se na kraju uključio i tadašni premijer Aleksandar Vučić koji je javno Muamera Zukorlića kao osnivača FIS-a  amnestirao od zakonske odgovornosti.  On je rekao da neće rušiti tu nelegalno izgrađenu imovinu uz objašnjenje da ne želi nikakave sukobe u Sandžaku, već da će pokušati da se to reši razgovorom i mirnim putem. Tako je praktično poručio da bi insistiranje na primeni zakona dovelo do sukoba.

Sudeći prema dešavanjima čiji smo svedoci već mesecima, na Pančićevom vrhu na Kopaoniku takođe ne važe zakoni Srbije.  Tok izgradnje bespravnog objekta od oko 1.000 kvadrata , od udaranja temelja pa do otvaranja restorana, s javnošću su paralelno, ali nemo, pratile i državne institucije. Prvi put kada je obelodanjena bespravna gradnja na Pančićevom vrhu, objekat je bio tek u izgradnji. Od kraja novembra 2017. do danas, nadležne institucije na čelu sa Ministarstvom građevinarstva, dozvolile su Snežani Mitković, da uspešno privede kraju radove i otvori restoran u jeku zimske sezone. Za ta tri meseca više puta je prekršila zakon, bez ikakvih posledica.

Bojana Anđelić