Insajderu zvanično potvrđeno: Rušenje bespravnog objekta na Pančićevom vrhu zakazano za 7. avgust

Rušenje nelegalnog objekta od preko 1.000 kvadrata koji je na Pančićevom vrhu u Nacionalnom parku Kopaonik, na strateški važnoj poziciji za Srbiju i u neposrednoj blizini administrativne linije razdvajanja s Kosovom bez ikakve dozvole izgradila investitorka Snežana Mitković, zakazano je za 7. avgust u osam sati ujutro. To je za Insajder potvrdio direktor Nacionalnog parka Kopaonik Bojan Milovanović. O terminu rušenja obavestila ih je Republička građevinska inspekcija 25. jula, istog dana kada su i doneta rešenja o izvršenju rušenja armirano betonskog objekta i takođe nelegalno izgrađene septičke jame od skoro 200 kvadrata.

Kopaonik

U obaveštenju koje je dostavljeno Nacionalnom parku Kopaonik, a u koji je Insajder imao uvid, navodi se da će 7. avgusta 2018. sa početkom u osam sati  započeti rušenje betonskog objekta od preko 1.000 kvadrata uključujući tu i sve bespravno izvedene radove.

„Republička građevinska inspekcija nas je obavestila o terminu rušenja i ujedno od nas tražila saglasnost za deponovanje građevinskog šuta na parceli koja se nalazi na teritoriji Nacionalnog parka Kopaonik. Mi tu saglasnost, međutim, nismo mogli da damo, jer nas na to obavezuje Zakon za zaštitu prirode. I tražili smo od njih da se sav građevinski materijal nakon rušenja izmesti van zone Nacionalnog parka, što nije problem jer je to samo par kilometara dalje“, kaže za Insajder direktor NKP Bojan Milovanović.

Podestimo, kako je Insajder juče objavio Ministarstvo građevinarstva je posle skoro godinu dana od kada je počela gradnja nelegalnog objekta od 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu i posle nekoliko naloga i rešenja o rušenju, 25. jula ove godine donelo rešenja o izvršenju rušenja kojim investitorku Snežanu Mitković iz Smedereva obaveštava da će objekat i septička jama od 180 kvadrata biti uklonjeni. U rešenju se navodi da će to biti sprovedeno preko drugih lica o njenom trošku, ali se, međutim, ne precizira datum zakazanog rušenja. 

Za rušenje bespravnog objekta angažovana „druga lica“

Republička građevinska inspekcija je, kako se može videti na osnovu objavljenih rešenja na sajtu Ministarstva građevinarstva, 12. jula 2018. naredila investitorki Snežani Mitković da obustavi radove na objektu i da u roku od sedam dana od prijema rešenja ukloni poslovno - stambeni armirano betonski objekat od preko 1.000 kvadrata. U istom rešenju navedeno je da će po isteku roka, ukoliko to ona ne uradi, rušenje izvršiti prinudnim putem, angažovanjem drugog lica o trošku investitorke.

U dokumentu se dalje navodi, da je Snežani Mitković rešenje uručeno 16. jula 2018, a da je osam dana kasnije inspekcija utvrdila da investitorka nije uklonila objekat u datom roku.

Nakon toga je Republička građevinska inspekcija 25. jula donela rešenje o izvršenju u kome se, između ostalog, navodi da će se rušenje sprovesti "preko drugog lica", a da će troškove snositi investitorka. Isto rešenje je doneto i za septičku jamu koja je takođe bespravno izgrađena u neposrednoj blizini objekta. Datum rušenja, međutim, nije naveden ni u jednom rešenju.

Novinari Insajdera su juče tražili zvaničnu informaciju o datumu zakazanog rušenja od Ministarstva građevinarstva, ali odgovor na to pitanje nismo dobili.

„Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i republička građevinska inspekcija koja je u sastavu Ministarstva dosledno i transparetno sprovode zakon u sprečavanju nelegalne gradnje, posebno u zaštićenim prirodnim područjima. Svakako jedan od tih slučajeva je i nelegalni objekat na Pančićevom vrhu, koji je podignut bez građevinske dozvole.  Prema Zakonu o ozakonjenju svi objekti koji su bez dozvole izgrađeni posle donošenja ovog zakona ne mogu da budu ozakonjeni“, naveli su u odgovoru Ministarstva.

Restoran u nelegalnom objektu nesmetano radi već mesecima

U bespravnom objektu je u jeku skijaške sezone, i pored rešenja o rušenju koje je Ministarstvo građevinarstva izdalo 24. januara 2018,  otvoren restoran. Uprkos tome što je izgrađen bez građevinske dozvole i što je investitorka nelegalnom gradnjom počinila krivično delo, Javno preduzeće Skijališta Srbije sve vreme omogućavaju investitorki da preko njih koristi vodu i struju. Ovo preduzeće uredno fakturiše račune za struju Snežani Mitković.

Sudeći prema slikama snimljenim pre nekoliko dana, tačnije 29. jula, koje su Insajderu dostavili čitaoci, restoran i dalje nesmetano radi.

Restoran na Pančićevom vrhu i dalje radi
Restoran na Pančićevom vrhu i dalje radi

Nelegalna gradnja naočigled i uz pomoć nadležnih institucija

Kako je otkrio Insajder u emisiji "Vrh bezakonja", nelegalna gradnja na Pančićevom vrhu u Nacionalnom parku Kopaonik, odvijala se bez ikakvih problema naočigled i uz pomoć brojnih nadležnih institucija. Građevinska inspekcija je reagovala na bespravnu gradnju tek nakon interesovanja medija, ali radovi na izgradnji bespravnog objekta u kome je otvoren čak i restoran, nisu stali čak ni nakon rešenja o rušenju koje je Ministarstvo građevinarstva izdalo 24. januara 2018.

Na više puta postavljeno pitanje novinara Insajdera zašto se objekat ne ruši ako je izdato rešenje o rušenju koje ne odlaže žalba, svaki put nam je ponovljeno da to nije moguće dok se ne završi postupak pred Upravnim sudom. Kako je Insajder otkrio, mogućnost da podnese tužbu protiv Ministarstva i odloži rušenje, investitorka Snežana Mitković dobila je na osnovu antidatiranog zahteva za legalizaciju, koji je u njeno ime Ministarstvu dostavila opština Brus.

Tužilaštvo ni posle dva meseca nije prikupilo dokaze za nelegalnu gradnju na Pančićevom vrhu

Ministarstvo građevinarstva je 9. maja 2018. podnelo krivičnu prijavu protiv investitorke Snežane Mitković, koja je bez građevinske dozvole i uprkos nalogu građevinske inspekcije da ukloni objekat od 1.000 kvadrata, nastavila s građevinskim radovima na vrhu Kopaonika.

Ova krivična prijava Ministarstva građevinarstva, koje je još 24. januara izdalo rešenje o rušenju, odnosila se samo na nelegalnu gradnju.

Osnovno tužilaštvo u Brusu je tek nakon emitovanja emisije Insajder „Vrh bezakonja“ 24. maja 2018. formiralo predmet za proveru informacija iznetih u emisiji, a koje se odnose na zahtev za legalizaciju Snežane Mitković koji je bio antidatiran. Kako je Insajder otkrio, na zahtevu koji je u ime investitorke Ministarstvu građevinarstva dostavila opština Brus, upisano je da je podnet 2014, iako je gradnja nelegalnog objekata počela tek sredinom 2017, za šta postoje brojni dokazi. 

Prema istraživanju Insajdera objavljenom u emisiji Vrh bezakonja, upravo taj dokument je omogućio investitorki Snežani Mitković da tuži državu, odnosno Ministarstvo građevinarstva Upravnom sudu i odloži rušenje, uprkos rešenju o rušenju koje je doneto još 24. januara 2018. godine.

Dva meseca nakon formiranja predmeta, Insajderu je u ovom tužilaštvu rečeno da se prikupljaju dodatni podaci, te da će odluka o pokretanju ili nepokretanju krivičnog postupka biti doneta uskoro.

Izvor: Insajder