Mihajlović: Objekat na Pančićevom vrhu nećemo rušiti bez pomoći policije (VIDEO)

Jučerašnje rušenje nelegalnog objekat na Pančićevom vrhu je otkazano jer policija nije pružila asistenciju, a kako je u MUP-u rečeno za Insajder razlog za to je činjenica da Ministartsvo građevinarstva nije dostavilo dokaz da je rušenje već pokušano i da su u tome onemogućeni. Na pitanje Insajdera da li to znači da je napravljen propust u proceduri, resorna ministarka Zorana Mihajlović kaže da je Ministarstvo dosad svako rušenje nelegalnih objekata sprovedeno uz asistenciju policije, te da se ni rušenje na Pančićevom vrhu neće sprovesti bez pomoći policije.

Zorana Mihajlović

 Glavni argument MUP-a zbog kojeg nisu obezbedili asistenciju policije Republičkom građevinskom inspektoru u danu zakazanog rušenja nelegalnog armirano -betonskog objekta od više od 1.000 kvadrata na vrhu Kopaonika, bilo je pozivanje na zakon i činjenicu da Ministarstvo nije priložilo potrebnu dokumentaciju, odnosno dokaz da je rušenje najpre pokušano bez asistencije policije. Na pitanje novinara Insajdera da li to znači da je Ministarstvo napravilo propust, ministarka Zorana Mihajlović tvrdi da nijedno rušenje do sada nije sprovedeno bez asistencije policije.

„U prethodne dve godine Ministarstvo građevinarstva je moralo da sruši 79 nelegalnih objekata u Nacionalnim parkovima Tara, Đerdap, Golija, Uvac , Stara planina… Dakle, ovaj objekat na Pančićevom vrhu, kao i neki drugi objekti jesu bespravno izgrađeni bez potrebnih dokumenata i građevinskih dozvola. Mi smo poštovali sve procedure koje su bile potrebne iz naše nadležnosti. Ukoliko postoji još nešto što nedostaje, Ministarstvo će dostaviti“, rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Ona je dodala da nema nameru da komentariše kako koja institucija radi, ali da veruje da institucije ove zemlje i sistem funkcionišu. Na pitanje Insajdera kada će biti zakazano novo rušenje i da li će ipak pokušati da ga sprovedu bez asistencije policije,  ministarka građevinarstva je rekla da bez pomoći policije to neće raditi.

„Što se tiče asistencije policije, moram da vam kažem da se i na zahtev lokalnih inspektora i republičkih inspektora svako rušenje vrši uz asistenciju policije jer je to prevencija. Tako da u tom smislu Ministarstvo građevinarstva neće izaći da ruši nijedan objekat bez potrebne pomoći i podrške policije, jer to do sada nikada nismo radili. I na taj način ja ne želim da ugrozim ni ljude, ali ni opremu“, rekla je ona.

Ministarka građevinarstva je ponovila da su rešenja o rušenju konačna , ali da će se u narednom periodu videti kako će sve to da izgleda.

Podsetimo, Republička graševinska isnpekcija je zakazala rušenje nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu za 7. avgust u osam časova. Dan pre zakazanog datuma, rušenje je odloženo jer, kako je tada Insajderu rečeno u Ministarstvu građevinarstva, nije obezbeđena asistencija policije. Tog jutra se na Pančićevom vrhu oko nelegalnog objekta koji je izgradila Snežana Mitković iz Smedereva okupilo tridesetak ljudi s više automobila među kojima su neki imali registarske tablice Kosovske Mitrovice i Smedereva, a neki bili i bez registarskih tablica. Iz samog objekta se čula muzika. Kako je rušenje bilo najpre zakazano za osam sati, oni su se nakon nešto više od pola sata razišli, a objekat je nastavio da radi zahvaljujući agregatu.

Podsetimo, Ministarstvo građevinarstva je posle skoro godinu dana od kada je počela gradnja nelegalnog objekta od 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu i posle nekoliko naloga i rešenja o rušenju, 25. jula ove godine donelo rešenje o izvršenju rušenja kojim investitorku Snežanu Mitković iz Smedereva obaveštava da će objekat i septička jama od 180 kvadrata biti uklonjeni, a  krajem prošle nedelje konačno su isključeni su voda i struja kako bi bili stvoreni uslovi za rušenje.

Kako je otkrio Insajder u emisiji "Vrh bezakonja", nelegalna gradnja na Pančićevom vrhu u Nacionalnom parku Kopaonik, odvijala se skoro godinu dana bez ikakvih problema, naočigled nadležnih institucija, pa čak i uz pomoć nekih od njih. O tome šta je prethodilo zakazivanju, pa otkazivanju rušenja pročitajte više u rubrici Zloupotrebama do Pančićevog vrha.

Izvor: Insajder

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.