Mihajlović: Podnet zahtev za legalizaciju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu (VIDEO)

Investitorka Snežana Mitković ne samo da nije po nalogu Republičke građevinske isnpekcije srušila nelegalni objekat na Pančićevom vrhu, već je probala i da ga legalizuje. To je potvrdila ministarka građevine Zorana Mihajlović koja je, odgovarajući na pitanja novinara Insajdera kada će biti srušen nelegalni objekat na Kopaoniku, rekla da je nalog za rušenje već izdat ali da je u međuvremenu u to Ministarstvo stigao i zahtev za legalizaciju objekta koji pre toga nije dobio nijednu dozvolu za gradnju. Taj zahtev je kako kaže odbijen.

Zorana Mihajlović

Investitorka Snežana Mitković sagradila je bespravni objekat na Pančićevom vrhu, bez ijedne dozvole nadležnih institucija. Uprkos tome, nelegalnu gradnju objekta od preko 1.000 kvadrata, na vojnoj i stateški važnoj lokaciji za Srbiju, niko nije sprečio. Iako je gradnja počečela u julu prošle godine, Republička građevinska inspekcija je na teren izašla tek u novembru kada su ih o nelegalnoj gradnji obavestili mediji, a ne institucije čija je to bila obaveza. Rešenje o rušenju je izdato 24. januara 2018. godine. Od tada je prošlo dva meseca a objekat nije srušen.

Na pitanje novinara Insajdera kada će biti uklonjen i da li će uopšte biti uklonjen, ministarka građevine Zorana Mihajlovićka kaže da je što se tiče obaveza tog ministarstva sve urađeno, ali da su se u međuvremenu okolnosti menjale.

"Što se tiče Vlade Srbije, inspekcije građevinarstva, Ministarstva zaštite životne sredine, mi smo uradili sve što je bilo potrebno. U međuvremenu se desilo da se parcela delila, svašta se tu nešto probalo. Čak se desilo da smo dobili dokumentaciju da se krenulo u legalizaciju, odnosno ozakonjenje jednog ovakvog objekta. Taj dokument smo dobili, iako pre toga nismo imali nikakve zahteve za odobrenje građevinskih dozvola. Ono što mogu da kažem je da je taj zahtev odbijen", rekla je Zorana Mihajlović.

Mihajlović: Objekat na Pančićevom vrhu ne može biti legalizovan

Objekat na Pančićevom vrhu snimljen danas - ispred objekta su brojne skije posetioca restorana
Foto: Čitalac Insajdera / Objekat na Pančićevom vrhu snimljen danas - ispred objekta su brojne skije posetioca restorana

Ona je još jednom ponovila da taj objekat na Kopaoniku ne može biti legalizovan.

"Nemoguće je legalizovati nešto što tu, pre svega, ne može da bude, a da ne govorim o svim drugim članovima Zakona o ozakonjenju. Ministarstvo je uradilo taj deo posla, odbilo zahtev i sada ide ta zakonska procedura, da li će se neko žaliti ili ne", kaže ministarka.

Iako kaže da je rešenje o rušenju konačno kao što je i rešenje o odbijanju zahteva za legalizaciju, ministarka građevine nije mogla da kaže kada će zakonska procedura biti završena i objekat srušen. 

"Što se nas tiče mi smo uradili sve. Sada da pustimo da stvari idu svojim tokom. Kako je predsednica vlade Ana Brnabić rekla, mi smo pravna država", kaže Zorana Mihajlović.

Uprkos tome što se i premijerka i ministarka Mihajlović pozivaju na pravnu državu, čini se da u slučaju investitorke Snežane Mitković zakoni ipak ne važe.

Tok izgradnje bespravnog objekta, od udaranja temelja pa do otvaranja restorana, s javnošću su paralelno, ali nemo, pratile državne institucije. Prvi put kada je javno u medijima obelodanjena bespravna gradnja na Pančićevom vrhu, objekat je bio tek u izgradnji. Od kraja novembra 2017. do danas, nadležne institucije na čelu sa Ministarstvom građevinarstva, dozvolile su Snežani Mitković da uspešno privede kraju radove i otvori restoran u jeku zimske sezone. Za ta tri meseca više puta je prekršila zakon, bez ikakvih posledica.

Izvor: Insajder