Ministarstvo građevinarstva: Dva paralelna postupka - jedan ne odlaže, drugi odlaže rušenje na Pančićevom vrhu

Nelegalni objekat od oko 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu, u Nacionalnom parku Kopaonik, investitorke Snežane Mitković, i pored rešenja o rušenju koji je Republička građevinska inspekcija izdala 24. januara 2018. godine, još nije uklonjen. Novinari Insajdera su u okviru rubrike „Pitanje dana“, tražili odgovor od niza nadležnih institucija na pitanje zašto i pored rešenja o rušenju u kome stoji da žalba ne odlaže izvršenje, nelegalno zdanje na vrhu Kopaonika i dalje niko ne dira. Odgovor je za sada stigao samo iz Ministarstva građevinarstva.

Nelegalni objekat na Pančićevom vrhu

Kako se ispostavilo, investitorka Snežana Mitković je u slučaju nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu, pokrenula dva paralelna postupka pozivajući se na dva različita zakona.  Na osnovu odgovora koji je stigao iz Ministarstva građevinarstva, može se zaključiti da je ona uspešno iskoristila sve zakonske procedure kojima je odložila rušenje, a Ministarstvu vezala ruke na neko vreme.  

Naime, investitorka Snežana Mitković je rešenje o rušenju izdato 24. januara 2018, primila početkom marta. Međutim, kako navode u Ministarstvu građevinarstva, opština Brus je u istom mesecu,  21. marta, dostavila i zahtev investitorke za legalizaciju objekta na Pančićevom vrhu.

Zbog čega Ministarstvo ne sprovodi svoje rešenje o rušenju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu?

„U ovom dopisu stoji da je zahtev za legalizaciju objekta opštini Brus podnet još 2014. Na osnovu Zakona o ozakonjenju, do konačnog okončanja postupka ne postupa se po odlukama građevinskog inspektora“, navode u Ministarstvu građevinarstva.

Oni navode da je 27. marta taj zahtev odbijen, a rešenje, istog dana, službenim putem upućen investitorki Snežani Mitković.

„U Ministarstvo od pošte u Smederevu još nije stigla povratnica da je odluka o odbijanju zahteva za legalizaciju uručena investitoru. Na ovo rešenje Ministarstva, po istom zakonu, stranka ima pravo da u roku od 30 dana od dana uručenja podnese tužbu Upravnom sudu. U slučaju da do tada tužba ne bude podneta, odluka o odbijanju zahteva za legalizaciju je pravosnažna i biće upućena građevinskom inspektoru na dalje postupanje. U slučaju tužbe, čekaće se završetak postupka pred Upravnim sudom“, objašnjavaju u Ministarstvu.

Snežana Mitković, koja se bar na papiru vodi kao investitor nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu, je žalbu na rešenje o rušenju od 24. januara, podnela drugostepenom organu, odnosno Administrativnoj komisiji Vlade Srbije.

„Ovaj postupak je u toku. Ukoliko drugostepeni organ potvrdi odluku građevinskog inspektora, rešenje o rušenju će postati pravosnažno. Međutim, stranka u postupku na osnovu Zakona o upravnom postupku ima pravo da protiv odluke drugostepenog organa podnese tužbu Upravnom sudu. U slučaju tužbe, čekaće se završetak postupka pred Upravnim sudom“, navodi se u odgovoru Insajderu.

Podsetimo, investitorka Snežana Mitković je na osnovu odluke opštine Brus o postavljanju privremenih objekata, tražila i dobila saglasnost od niza institucija za postavljanje ski bifea od 150 kvadrata. Umesto privremenog objekat izgrađenog od drveta, na Pančićevom vrhu je izgradila betonsko armirano zdanje od oko 1.000 kvadrata, pa čak otvorila i restoran u jeku zimske sezone.

Sve to se odvijalo naočigled brojnih nadležnih institucija- Ministarstva odbrane, Skijališta Srbije, Zavoda za zaštitu prirode, Nacionalnog parka Kopaonik. Niko od njih nije reagovao iako je gradnja počela već u julu 2017. Republička građevinska inspekcija je na teren izašla tek u novembru i to nakon što im je BIRN uputio zahtev o ovom slučaju. Tada na teren izlazi republički građevinski inspektor i daje prvi nalog za rušenje.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.