MUP bez odgovora: Zašto službena beleška o pretnjama nije dovoljna za rušenje objekta na Pančićevom vrhu

Građevinska inspektorka koja je radila na slučaju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu, u službenoj belešci i izjavi, u koje je Insajder imao uvid, navela je da je dobijala upozorenja da bude oprezna u tom slučaju jer se radi o opasnim ljudima i da je bila uplašena za bezbednost svoje porodice. Iako ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović tvrdi da je sva dokumentacija dostavljena MUP-u, iz Ministarstva unutrašnjih poslova ni posle dvadeset dana nisu odgovorili na pitanje Insajdera da li je policija na bilo koji način obaveštena o pretnjama inspektorima koji su radili na slučaju nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu.

 Sam ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović dva puta je na pitanje novinara Insajdera rekao istu stvar – da policiji pretnje nisu prijavljene. Ministar, međutim. nijednom nije dao precizan odgovor na pitanje da li je policija na bilo koji način obaveštena o pretnjama. Iz tog razloga novinari Insajdera su MUP-u 15. novembra uputili zvanično pitanja, ali odgovor do danas nije stigao. Kako nam je juče rečeno u pres službi tog ministarstva, predmet je i dalje u proceduri.

Kako se može videti iz službene beleške u koju je Insajder imao uvid, zbog svega što se dešavalo oko nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu, inspektorka je bila zabrinuta za bezbednost svoje porodice. Novinari Insajdera stupili su u kontakt s inspektorkom, ali nas je ona za sva pitanja uputila na pres službu Ministarstva građevinarstva.

Kako je Insajder već objavio, inspektorka je 11. juna 2018. Ministarstvu dostavila zvaničnu službenu belešku o slučaju nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu, u kojoj navodi da je u februaru te godine razgovarala s „ozbiljnom osobom iz NP Kopaonik“.

„U razgovoru me upozorio da ukoliko planiram da zatvaram gradilište da sa sobom povedem žandarmeriju obzirom da su: ovi gore ozbiljno povezani sa lokalnom policijom i da mi se može desiti da me policija ostavi na cedilu tokom postupka“, piše u službenoj belešci.

Inspektorka dalje navodi da od tog dana nije vršila inspekcijski nadzor niti je zatvarala gradilište, te da je bila vrlo uplašena za sigurnost svoje porodice.

U izjavi koju je napisala po zahtevu pomoćnika ministra, ona je između ostalog navela: „Moram da kažem da sam od različitih osoba s Kopaonika, Brusa i Raške dobijala svakojake informacije i upozorenja da budem oprezna jer se radi o opsanim ljudima“.

Mihajlović: Sva dokumentacija je data MUP-u

Rušenje nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu je bilo zakazano za 7. avgust 2018. godine, ali je isti dan i otkazano jer nije obezbeđena asistencija policije. MUP se tada pozvao na zakonske procedure prema kojima Ministarstvo prvo mora da pruži dokaz da je rušenje prethodno pokušano bez pomoći policije.

Bezbednosti ljudi i opreme su razlozi koje je ministarka Zorana Mihajlović više puta ponovila objašnjavajući zašto je neophodna asistencija policije za rušenje objekta. To je ponovila i u „Insajder debati“, a na pitanje da li je bilo pretnji inspektorima i da li je to razlog što insistira na asistenciji, kaže da je „sva dokumentacija data Ministarstvu unutrašnjih poslova“.

Insajder: Da li je prećeno inspektorkama?

MihajlovićSva dokumentacija je data Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Insajder:  Ministar policije kaže da se za to ne zna i da zbog toga ne pruža aistenciju. Jeste li razgovarali sa njim o tome, to me zanima?

Mihajlović: Naravno, upravo onako kako je rekao ministar Stefanović, u skladu sa zakonom i ovaj slučaj kao i svi drugi će se završiti. Budite sigurni u to. Pančić nije pravilo već izuzetak i rešiće se kao i svi drugi izuzeci kojih ima na teritoriji Srbije .

Na pitanje zbog čega zakon u ovom slučaju nije sproveden, šta je problem, ministarka Zorana Mihajlović tvrdi da će slučaj „Pančić“ biti rešen.

 Stefanović: Nemamo prijavu da je nekom prećeno

Novinari Insajdera su u dva puta na konferenciji za novinare pitanje o tome da li je policija obaveštena o pretnjama inspektorima, postavila ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću. Konkretan odgovor, međutim, od njega nismo dobili. Ministar je oba puta ponovio da policija prijavu da je inspektorima prećeno nije dobila.

„Mi nemamo prijavu policiji da je nekome prećeno. Nemamo nikakav problem da istražimo svakog, niti koga štitimo niti nas to zanima“, rekao je, između ostalog, ministar policije.

On međutim nije konkretno odgovorio na pitanje da li je MUP na bilo koji način obavešten da je inspektorima prećeno, koja nisu vezana isključivo za podnošenje prijave.

„Ja sam vrlo jasno rekao. Ja sam čekao da vidimo kome je prijavljeno. Zna se gde se prijavljuje. Prijavljuje se područnoj policijskoj stanici, upravi policije ili tužilaštvu“ , dodao je Stefanović.

Kako je otkrio Insajder u emisiji "Vrh bezakonja", nelegalna gradnja na Pančićevom vrhu u Nacionalnom parku Kopaonik, odvijala se skoro godinu dana bez ikakvih problema, naočigled nadležnih institucija, pa čak i uz pomoć nekih od njih.

Podsetimo, prema istraživanju Insajdera, Opština Brus je Ministarstvu građevinarstva čak dostavila zahtev za legalizaciju betonskog objekta od 1.000 kvadrata, iako je upravo Opština izdala dozvolu za privremeni objekat do 150 kvadrata. Ispostavilo se da je dokument antidatiran, odnosno da je zahtev za legalizaciju navodno predat u trenutku dok objekat nije ni izgrađen. U zahtevu je kao godina izgradnje navedena 2014, a postoje jasni dokazi da je gradnja počela tek 2017.

Iako je bilo očigledno da je dokument antidatiran i da se radi o falsifikatu, zahtev za legalizaciju koji je Ministarstvu dostavila Opština Brus na neko vreme je odložio rušenje.

U međuvremenu je republička građevinska inspekcija ipak izdala rešenje o rušenju nelegalnog objekta od više od 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu, a zatim i rešenje o izvršenju rušenja. Upros tome, objekat još nije srušen.k

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.