Nelegalna gradnja na Pančićevom vrhu: Sve spremno za rušenje, Skijališta isključila vodu i struju

Nelegalnom objektu na Pančićevom vrhu od oko 1.000 kvadrata juče je isključena voda i struja, čime su stvoreni uslovi za nesmetano rušenje zakazano za 7. avgust 2018. godine. Po nalogu Ministarstva građevinarstva koje je i izdalo rešenje o izvršenju rušenja, to je uradilo JP Skijališta Srbije čiju je elektro mrežu i sistem za osnežavanje investitorka bespravnog objekta Snežana Mitković koristila na osnovu saglasnosti koju je dobila od njih.

Nelegalni objekat na Pančićevom vrhu

Kako je potvrđeno Insajderu u JP Skijalištima Srbije, obaveštenje Ministarstva o datumu i vremenu rušenja nelegalnog objekta, dobili su 25. jula ove godine. U njemu je osim te informacije navedeno da su Skijališta Srbije dužna da nelegalni objekat isključe sa elektro energetskog sistema mreže i sistema za proizvodnju veštačkog snega, i da o izvršenju tog naloga mora Ministarstvo da obavesti najkasnije do 3. avgusta 2018.  

Odgovor JP Skijališta Srbije
Odgovor JP Skijališta Srbije

„ JP Skijališta Srbije primilo je jedini dopis od Ministarstva građevinarstva 26. jula 2018. godine i odmah postupilo prema primljenom dopisu i obavestilo Ministarstvo da je izvršeno isključenje“, rekli su u ovom preduzeću za Insajder.

Obaveštenje da su postupili po datom nalogu, Skijališta Srbije su uputila Ministarstvu 2. avgusta, uz priložene fotografije i detaljnim obaveštenjem Ski centra Kopaonik. Do kojih detalja su ovoga puta išli u izveštavanju pokazuje i sledeći citat:

„ NN kabal fizički razdvojen sa KS lajsne u navedenoj trafo stanici i sklonjeni NB osigurači koji su štitili i limitrirali napojni kabal objekta tako da pomenuti objekat nije moguće napajati električnom energijom“.

To bi trebalo da znači da vlasnik nelegalnog objekta neće više moći samoinicijativno da se priključi na struju. Na isti način je objektu onemogućeno i da preko sistema za osnežavanje JP Skijališta Srbije koristi vodu.

Skijališta Srbije uredno naplaćivala struju i vodu investitorki nelegalnog objekta

Kako je otkrio Insajder u emisjiji „Vrh bezakonja“, javno preduzeće Skijališta Srbije je među prvima dalao saglasnost Snežani Mitković da može da se priključi na njihovu elekto mrežu zbog struje i na sistem za osnežavanje zbog vode. Ta saglasnost joj je bila neophodna jer na delu gde su skijaške staze na Kopaoniku, pa tako i na Pančićevom vrhu, struju i vodu imaju jedino Skijališta.

Dozvolu da se priključi na njihovu elektro mrežu i sistem za osnežavanje Skijališta su dala za privremeno montažni objekat, odnosno ski bife od 150 kvadrata.

Uprkos tome što je umesto montažnog objekta na vrhu Kopaonika izgrađeno armirano betonsko zdanje od 1.000 kvadrata, Skijališta Srbije saglasnost nikada nisu povukla.

Tako je Snežani Mitković, uprkos rešenju o rušenju koje je Ministartstvo građevinasrtva izdalo još 24. januara 2018,  ovo javno preduzeće omogućilo da koristeći njihovu mrežu i resurse, sve vreme ima vodu i struju. Zahvaljujući tome je i omogućen rad restorana u nelegalnom objektu, koji je otvoren u jeku zimske sezone i do danas nije prestajao sa radom.

Zanimljivo je da su Skijališta Srbije u više navrata, na pitanja Insajdera zašto nisu povukli saglasnost nakon što je postalo jasno da se na Pančićevom vrhu umesto ski bifea gradi bespravni objekat  od 1.000 kvadrata, u ovom preduzeću su nam svaki put odgovorili da oni nisu za to nadležni.

Protiv Snežane Mitković je u međuvremenu Ministarstvo građevinarstva podnelo i krivičnu prijavu, ali za JP Skijališta Srbije ni to nije bio dovoljan razlog da nelegalnom objektu isključi vodu i struju. 

Baš naprotiv, kako je Insajder otkrio u emisiji „Vrh bezakonja“ Skijališta su sve vreme uredno ispostavljala račun investitorki za korišćenje njihove struje i vode. Kao dokaz za to su fakture koje su Skijališta Srbije dostavila Insajderu.

Inače, direktor JP Skijališta Srbije Dejan Ćiko odbio je da govori za Insajder u emisiji „Vrh bezakonja“. 

Rušenje objekta na Pančićevom vrhu zakazano za 7. avgust

Kako je Insajder već objavio, rušenje nelegalnog objekta od preko 1.000 kvadrata koji je na Pančićevom vrhu u Nacionalnom parku Kopaonik, na strateški važnoj poziciji za Srbiju i u neposrednoj blizini administrativne linije razdvajanja s Kosovom bez ikakve dozvole izgradila investitorka Snežana Mitković, zakazano je za 7. avgust u osam sati ujutro. To je za Insajder potvrdio direktor Nacionalnog parka Kopaonik Bojan Milovanović. O terminu rušenja obavestila ih je Republička građevinska inspekcija 25. jula, istog dana kada su i doneta rešenja o izvršenju rušenja armirano betonskog objekta i takođe nelegalno izgrađene septičke jame od skoro 200 kvadrata.

Kako je otkrio Insajder u emisiji "Vrh bezakonja", nelegalna gradnja na Pančićevom vrhu u Nacionalnom parku Kopaonik, odvijala se bez ikakvih problema naočigled i uz pomoć brojnih nadležnih institucija. Građevinska inspekcija je reagovala na bespravnu gradnju tek nakon interesovanja medija, ali radovi na izgradnji bespravnog objekta u kome je otvoren čak i restoran, nisu stali čak ni nakon rešenja o rušenju koje je Ministarstvo građevinarstva izdalo 24. januara 2018.

Na više puta postavljeno pitanje novinara Insajdera zašto se objekat ne ruši ako je izdato rešenje o rušenju koje ne odlaže žalba, svaki put nam je ponovljeno da to nije moguće dok se ne završi postupak pred Upravnim sudom. Kako je Insajder otkrio, mogućnost da podnese tužbu protiv Ministarstva i odloži rušenje, investitorka Snežana Mitković dobila je na osnovu antidatiranog zahteva za legalizaciju, koji je u njeno ime Ministarstvu dostavila opština Brus.

Tužilaštvo ni posle dva meseca nije prikupilo dokaze za nelegalnu gradnju na Pančićevom vrhu

Ministarstvo građevinarstva je 9. maja 2018. podnelo krivičnu prijavu protiv investitorke Snežane Mitković zbog bespravne gradnje.

Osnovno tužilaštvo u Brusu je tek nakon emitovanja emisije Insajdera „Vrh bezakonja“ 24. maja 2018. formiralo predmet za proveru informacija iznetih u emisiji, a koje se odnose na zahtev za legalizaciju Snežane Mitković koji je bio antidatiran. Kako je Insajder otkrio, na zahtevu koji je u ime investitorke Ministarstvu građevinarstva dostavila opština Brus, upisano je da je podnet 2014, iako je gradnja nelegalnog objekata počela tek sredinom 2017, za šta postoje brojni dokazi.

Prema istraživanju Insajdera upravo taj dokument je omogućio investitorki Snežani Mitković da tuži državu, odnosno Ministarstvo građevinarstva Upravnom sudu i odloži rušenje, uprkos rešenju o rušenju koje je doneto još 24. januara 2018. godine.

Dva meseca nakon formiranja predmeta, Insajderu je u ovom tužilaštvu rečeno da se prikupljaju dodatni podaci, te da će odluka o pokretanju ili nepokretanju krivičnog postupka biti doneta uskoro.

Izvor: Insjader

 

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.