Turistička inspekcija: Restoran u nelegalnom objektu na Pančićevom vrhu radi po zakonu

Bespravno izgrađen objekat na Pančićevom vrhu u okviru koga nesmetano radi i restoran kontrolisale su brojne inspekcije, ali nijedna ga nije srušila niti zatvorila. Za razliku od Republičke građevinske inspekcije koja je naložila rušenje, turistička inspekcija je nakon kontrole restorana ustanovila da "Vrh 2017" radi u skladu sa zakonom.

Nelegalni objekat na Kopaoniku

Ignorišući rešenje Republičke građevinske inspekcije, koja je prvo u novembru prošle godine, a zatim i 24. januara 2018. naložila uklanjanje objekta na Pančićevom vrhu, investitorka Snežana Mitković nesmetano je nastavila izgradnju ovog zdanja od oko 1.000 kvadrata. Umesto rušenja, usledilo je otvaranje restorana "Vrh 2017", taman u jeku zimske sezone. Uprkos tome što je investitorka bespravnom gradnjom prema zakonu izvršila krivično delo, ispostavilo se da to nije problem za poslovanje restoranskog dela u okviru objekta podignutog u centru Nacionalnog parka Kopaonik.  

Ministarstvo trgovine je turističku inspekciju na Pančićev vrh poslalo tek nakon izjave ministarke građevine Zorane Mihajlović da je restoran "Vrh 2017" u bespravnom objektu u njihovoj nadležnosti.

Na pitanja novinara Insajdera u Ministarstvu navode da je turistička inspekcija izvršila kontrolu 10. marta 2018. i da je tada ustanovljeno da je objekat registrovan u nadležnom registru u skladu sa zakonom i da je, što se njihove nadležnosti tiče, u radu ugostiteljskog objekta "Vrh 2017" sve u redu.

"Za pružene usluge u kontrolisanom ugostiteljskom objektu izdaju se propisani računi, a što je utvrđeno neposrednom kontrolom naplate izvršenih usluga i preseka stanja fiskalne kase u objektu u momentu kontrole. Takođe, nisu uočena druga odstupanja ili nepravilnosti iz delokruga kontrole turističke inspekcije", navode u ovom Ministarstvu.

Unutrašnjost nelegalnog objekta na Kopaoniku
Foto: Insajder / Unutrašnjost nelegalnog objekta na Kopaoniku

Oni napominju da pitanje drugih vrsta dozvola nije u nadležnosti turističke inspekcije, kao i da to nije uslov za registrovanje firme. 

Kao investitorka bespravnog objekta na Pančićevom vrhu u zvaničnoj dokumentaciji  navodi se Snežana Mitković, ali se kao vlasnica restorana vodi Sonja Miljković.

Ona je "Vrh 2017" Brus, prema podacima Agencije za privredne registre, registrovala kao ugostiteljsku radnju 5. decembra 2017,  dok je u PDV sistem ušla za manje od mesec dana, odnosno 1. januara 2018.

Prilikom registracije ugostiteljskog objekta "Vrh 2017" Sonja Miljković  je za adresu sedišta ovog ugostiteljskog objekta prvo upisala ulicu Bratislave Petrović BB u Brusu, da bi 17. januara promenila samu adresu sedišta firme na  Suvo Rudište BB Kopaonik.

Adresa Bratislava Petrovića BB u Brusu ostavljena je kao adresa za prijem pošte ovog preduzeća registrovanog za ugostiteljske poslove.

Na istoj adresu, prema istraživanju Insajdera, bila je registrovana i firma Snežane Mitković, investitorke nelegalnog objekta od preko 1.000 kvadrata. Snežana Mitković je u septembru 2017. godine, neposredno po otpočinjanju nelegalne gradnje na Kopaoniku, otvorila preduzeće registrovano za trgovinu pod nazivom “Pančić-Kop 2017” doo Brus, ali ga je 22. januara 2018. likvidirala.

Tok izgradnje bespravnog objekta, od udaranja temelja pa do otvaranja restorana, s javnošću su paralelno, ali nemo, pratile državne institucije. Prvi put kada je u novembru 2017. javno u medijima obelodanjena bespravna gradnja na Pančićevom vrhu, objekat je bio tek u izgradnji. Od tada do danas, nadležne institucije na čelu sa Ministarstvom građevine, dozvolile su Snežani Mitković da uspešno privede kraju radove i otvori restoran u jeku zimske sezone.

Za ta tri meseca Mitković je više puta prekršila zakon, bez ikakvih posledica. Nadležne institucije sve vreme primenjuju isproban model ponašanja, prebacivanje odgovornosti na druge i ignorisanja pravog stanja na terenu. Zahvaljujući takvom ponašanju, Snežana Mitković, koja se na papiru vodi kao investitor, uspešno je na vrhu Kopaonika suspendovala zakone Srbije.  Za nadležne čak nije bilo sporno ni to što se u molbama za različite saglasnosti potpisivala i kao Matković i kao Mitković.

Bojana Anđelić

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.