Zaglavljen između zakonskih procedura nelegalni objekat na Pančićevom vrhu uspešno opstaje (VIDEO)

Više od mesec dana je prošlo od kada je Ministarstvo građevinarstva otkazalo rušenje nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu jer nije obezbeđena asistencija policije. U ovom slučaju se došlo do apsurdne situacije u kojoj, nadležne institucije, pozivajući se na poštovanje zakonskih procedura, zapravo ponovo rade u korist investitorke nelegalnog objekta.

Objekat na Pančićevom vrhu u vreme zakazanog, pa otkazanog rušenja

I baš kada je izgledalo da je država rešila da stane na put bahatosti jednog pojedinca i konačno stavi tačku na slučaj nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu, stvari su se ponovo iskomplikovale. A u tome su učestvovali ni manje ni više nego dve državne institucije, MUP i Ministarstvo građevinarstva.

Policija je naime odbila da pruži asistenciju pri rušenju jer Ministartsvo građevinarstva nije prethodno dostavilo dokaz da je rušenje pokušano i da su u tome sprečeni. Sama ministarka Zorana Mihajlović poručila je da se to neće ni desiti jer ne želi da na taj način dovede u opasnost svoje ljude i mehanizaciju, te da do sada, u sličnim slučajevima, policija na tome nije insistirala.

Tako se desilo da je slučaj nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu, osim po činjenici da je investitorka nesmetano gradila naočigled i uz pomoć nadležnih institucija, izuzetak i po ovom pitanju. A sudeći prema odgovoru ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, bez novog zahteva sa traženim dokazom od toga neće biti ništa.

" U ovom trenutku ne znam da li postoji neki novi zahtev ili  neki novi termin za rušenje. U svakom slučaju sve će biti urađeno u skladu sa zakonom i procedurama kao što smo svaki put radili ne samo sa ovim ministarstvom nego i sa svima ostalima sa kojima se radi rušenje na teritoriji Republike Srbije, i lokalnom samoupravom i drugim organima", rekao je Nebojša Stefanović.

Na konstataciju novinara Insajdera da je ministarka rekla da neće svoje ljude izlagati opasnosti, što znači da oni neće uraditi ono na čemu policija insistira, ministar Stefanović je ponovio da je posao MUP-a da se  pridržava procedura.

"Znam da postoji nekada i želja da se nešto uradi veoma brzo, ali isto tako da ne bismo imali kasnije pravne probleme i nerešenu pravnu regulativu MUP postupa isključivo u skladu sa zakonom i pravnim procedurama koje su propisane za rad. Kažem, ne znam u ovom trenutku da li ima novih zahteva proveriću pa ćemo javiti", rekao je Stefanović.

Odgovor na pitanje da li su poslali novi zahtev i da li će ga uopšte slati, pokušali smo da dobijemo i od Ministarstva građevinarstva, ali ga do danas nismo dobili.

 

Zahtev za legalizaciju objekta na Pančićevom vrhu – antidatiran i nepostojeći

Bespravnom gradnjom na Pančićevom vrhu Insajder se bavio u emisiji "Vrh bezakonja" u kojoj je otkriveno da je niz institucija svojim nečinjenjem ali i činjenjem, investitorki omogućilo da nesmetano u Nacionalnom parku Kopaonik izgradi betonsko armirano zdanje od 1.000 kvadrata.

Ona je, čak uz pomoć nadležnih institucija, pokušala na sve načine da odloži i spreči rušenje. Kako je Insajder otkrio, zahtev za legalizaciju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu, koji je Opština Brus kao zvaničan dokument dostavila Ministarstvu građevinarstva, a na osnovu čega je prvi put praktično sprečeno rušenje nelegalnog objekta, zapravo ne postoji.

To znači da zahtev za legalizaciju koji je navodno predat u trenutku dok objekat nije ni izgrađen ne samo da je antidatiran nego se po svemu sudeći radi i o falsifikatu. Naime, Odsek za urbanizam i građevinarstvo Opštine Brus u odgovoru Insajderu navodi da zahtev za legalizaciju pod rednim brojem 353-4/1 a koji je investitorka Snežana Mitković navodno podnela 20. januara 2014. godine, nikada nije zaveden niti ga je taj Odsek ikada zvanično izdao.

Istovremeno u Odseku za urbanizam Opštine Brus, koji se zvanično navodi kao izadavalac zahteva za legalizaciju, nemaju odgovor na pitanje ko je izdao dokument i kako se on pojavio kao zvaničan zahtev koji je prosleđen Ministarstvu građevinarstva kada prema zvaničnoj evidenciji takav dokument uopšte nije zaveden, odnosno ne postoji.

Zakazana saslušanja zbog antidatiranog dokumenta

Kako je Insajder već pisao, tužilaštvo je po ovom predmetu zakazalo  saslušanje četiri svedoka za 2. oktobar, a u svojstvu svedoka će biti saslušani građevinski inspektori i radnici opštinske uprave Brus.

Podsetimo i da na zahtevu za legalizaciju nije slučajno upisana 2014. godina, jer su prema Zakonu o ozakonjenju vlasnici nelegalnih objekata izgrađenih do kraja januara 2014. mogli da ih legalizuju. Osim toga, u slučaju rešenja o rušenju, vlasnici imaju pravo da se žale Upravnom sudu, čime se rušenje odlaže sve dok se ne završi upravni spor.

Upravo tu mogućnost je iskoristila investitorka Snežana Mitković koja je tužila Ministarstvo građevinarstva zbog odbijanja njenog zahteva. U toj situaciji rušenje je bilo odloženo do daljneg, odnosno završetka sudskog procesa koji pred Upravnim sudom zna da traje i po nekoliko godina.

U međuvremenu, Ministarstvo građevinarstva povlači svoje rešenje kojim odbija zahtev za legalizaciju i izlazi iz spora. Na taj način je omogućeno Republičkom građevinskom inspektoru da donese rešenje o izvršenju rušenja. Sve je bilo zakazano za 7. avgust ove godine, ali je rušenje odloženo jer policija nije obezbedila asistenciju na terenu. MUP je u odgovoru Insajderu obrazložio da Ministarstvo prethodno nije dostavilo dokaz da je pokušano rušenje i da su u tome sprečeni.  Ministarka Zorana Mihajlović nakon toga je poručila da inspektori neće izaći na teren bez policije, jer ona ne želi da ih dovodi u opasnost.

Tako se slučaj nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu ponovo našao u pat poziciji. Do danas, ni Ministarstvo građevinarstva niti Ministarstvo unutrašnjih poslova,  nije odgovorilo na pitanja Insajdera da li će policija pružiti pomoć i kada će objekat biti srušen.

Uprava za sprečavanje pranja novca proveravala imovinu investitorke

Inače, nedavno je Uprava za sprečavanje pranja novca utvrdila da na bankovnim računima investitorke Snežane Mitković u poslednje tri godine nisu postojala sredstva kojima je mogla da finansira izgradnju objekta od preko 1.000 kvadrata na vrhu Kopaonika.

Kako je poreklo novca kojim je plaćena izgradnja objekta nepoznata, Uprava je podatke do kojih je došla prosledila Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.

U zvaničnoj dokumentaciji, koja je kako se navodi prosleđena tužilaštvu, Uprava za sprečavanje pranja novca konstatuje da je analizirala promet po računima Snežane Mitković u periodu od 2015. pa do sredine 2018. godine i da tokom kontrolisanog perioda nisu uočena novčana sredstva kojima bi mogla biti finansirana izgradnja objekta na Kopaoniku.

 

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.