Zbog čega Ministarstvo ne sprovodi svoje rešenje o rušenju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu?

Predstavnici više nadležnih institucija mesecima ne reaguju na bespravnu gradnju ugostiteljskog objekta od preko 1.000 kvadrata na Pančićevom vhu na Kopaoniku, u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka.

Ministarstvo građevinarstva izdalo je rešenje o rušenju još 24.januara 2018. godine.

Objekat nije srušen iako u rešenju Ministarstva piše da žalba ne odlaže izvršenje, u ovom slučaju rušenje.

 Bez obzira na to nadležne institucije nisu reagovale.

Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture je odgovorilo tokom dana u kome je pitanje i postavljeno. Zašto se ne ruši objekat na Pančićevom vrhu, pogledajte na sledećem linku.

 Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je rekla da zakonski rokovi teku, pozivajući se na upravni spor koji je u toku.

Umesto rušenja, zahtev za legalizaciju

U međuvremenu je, kako su otkrili novinari Insajdera, investitorka Snežana Mitković preko Opštine Brus uputila Ministarstvu građevinarstva zahtev za legalizaciju objekta na Pančićevom vrhu.

U zahtevu za legalizaciju naveden je januar 2014, iako je poznato da je nelegalni objekat investitorka počela da gradi tek 2017. godine.

Taj zahtev je Ministarstvo odbilo.

Na pitanje novinara Insajdera kada će biti uklonjen i da li će uopšte biti uklonjen, ministarka građevine Zorana Mihajlovićka kaže da je što se tiče obaveza tog ministarstva sve urađeno, ali i da su se u međuvremenu okolnosti menjale.

"Što se tiče Vlade Srbije, inspekcije građevinarstva, Ministarstva zaštite životne sredine, mi smo uradili sve što je bilo potrebno. U međuvremenu se desilo da se parcela delila, svašta se tu nešto probalo. Čak se desilo da smo dobili dokumentaciju da se krenulo u legalizaciju, odnosno ozakonjenje jednog ovakvog objekta. Taj dokument smo dobili, iako pre toga nismo imali nikakve zahteve za odobrenje građevinskih dozvola. Ono što mogu da kažem je da je taj zahtev odbijen", rekla je Zorana Mihajlović.

 

Ministarka Mihajlović više puta je ponovila da taj objekat na Pančićevom vrhu ne može biti legalizovan.

Rešenje o rušenju dužna je da sprovede sama investitorka. Ukoliko ona to ne učini, rešenje sprovode lokalne službe, o trošku investitorke.

Kako se rešenje o rušenju ne sprovodi, Ministarstvo koje je donelo rešenje dužno je da se stara o sprovođenju svog rešenja.

 Zbog svega ovoga novinari Insajdera danas su pitanje dana uputili Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a pitanje glasi:

-         Zbog čega Ministarstvo ne preduzme mere iz svoje nadležnosti kako bi sprovelo rešenje o rušenju, a imajući u vidu da žalba ne odlaže izvršenje?

Ovde možete pogledati zahtev koji su novinari Insajdera jutros uputili Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ipak, imajući u vidu da u ovom slučaju odgovornost snosi niz institucija, svako iz svoje nadležnosti, novinari Insajdera isto pitanje su uputili i Opštini Brus i Skijalištima Srbije i Nacionalnom parku Kopaonik i Ministarstvu odbrane.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.