Burne reakcije na moguću kandidaturu: Mihajlovićeva predviđa tužan kraj Nikolića

Potpredsednica Vlade Srbije i funkcionerka Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović ocenila je danas da je, ako je tačna informacija da će se predsednik Srbije ponovo kandidovati na tu funkciju, to početak tužnog kraja jedne političke karijere osnivača SNS-a Tomislava Nikolića.

Zorana Mihajlović

Ona je pozvala Nikolića da lično saopšti hoće li se kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji.

"Ne želim da verujem da će se Nikolić okrenuti protiv Srbije, SNS-a i Aleksandra Vučića. Ali, ako je tačno, onda je ovo pokušaj Nikolića da podeli SNS i pomogne opoziciji da pobedi, ali taj pokušaj neće uspeti", rekla je Mihajlovićeva.

Lider socijalista Ivica Dačić smatra da je, ako je vest o kandidovanju Nikolića tačna, sramotno da se on time pridružuje plejadi kandidata koji su protiv Aleksandra Vučića.

On ističe da je jedino logično i racionalno da kandidat bude onaj koji će pobediti, sa ili bez Nikolića, svejedno.

RTS: Vučić možda ne ide na sednicu GO

Glavni odbor Srpske napredne stranke sutra bi trebalo da donese zvaničnu odluku o kandidaturi Aleksandra Vučića na predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji. Predsedništvo Srpske napredne stranke prethodno je jedoglasno predložilo premijera za predsedničkg kandidata, a GO bi trebalo da potvrdi tu odluku. Kako javlja RTS, nije izvesno da će se Vučić pojaviti na sednici GO. Jedan od zaključaka Predsedništva, održanog pre dva dana, bio je da Vučić treba da nastavi razgovore s Tomislavom Nikolićem.

U međuvremenu, prema informacijama koje još nisu zvanično potvrđene, Nikolić je odlučio da se kandiduje za novi mandat na mestu predsednika Srbije. 

"A šta će uraditi Nikolić bez Vučića, i to je jasno - ništa. Samo će pomoći onima koji su protiv Vučića. I to bezuspešno", zaključuje Dačić.

On je istakao i da, bez obzira na Nikolićevu kandidaturu, parlamentanih izbora ne bi trebalo da bude.

Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije, smatra da samo Vučić zaslužuje poverenje građana i da je to pokazao radom i rezultatima koje je ostvario kao premijer.

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je danas da ako se Nikolić zaista kandiduje za predsednika Srbije, onda će biti jasno da Vučića izdaju političari, ali da uz njega ostaje Srbija.

Prema Vulinovim rečima, Nikolić će se, ako tako uradi, svrstati na stranu Jankovića i Jeremića.

“Kompromisi koje je pravio, pažnja s kojom je nastupao prema Nikoliću na žalost pokazaće se kao još jedna Vučićeva dobra namera koja se okrenula protiv njega. Vučić je izbor Srbije, njena odluka da bude stabilna i čvrsta, i Vučić zato neće ostati sam”, rekao je Vulin.

Kako je dodao, Vučić i u njemu lično i u PS-u ima saveznika i saborca.

“Daćemo sve od sebe da njegova pobeda bude jos ubedljivija jer će to biti pobeda Srbije”, zaključio je Vulin.

Prema navodima medija, komentar nije imao ni Vučić, koji je na postavljeno pitanje o eventualnoj kandidaturi Nikolića samo ćutao.

Kandidaturu Vučića danas su podržali koalicioni partneri Srpski pokret obnove  Vuka Draškovića i Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića.

Narodna poslanica poslaničkog kluba “Za spas Srbije - Nova Srbija” Dijana Vukomanović za N1 kaže da je ishitren potez u vezi s kandidaturom na predsedničkim izborima učinio Aleksandar Vučić, a ne Tomislav Nikolić jer će Vučić, ako izgubi na predsedničkim izborima, izgubiti sve.

Izvor: Beta, N1, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.