Čanak: Neophodan konsenzus opozicije o kontroli biračkih mesta

Budući predsednički kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak založio se za postizanje opozicionog konsenzusa o kontroli biračkih mesta, kako bi se vratila vera u izborni proces.

Nenad Čanak

"Opozicioni konsenzus o kontroli biračkih mesta mora postojati jer ako se to ne napravi stalno ostane pitanje da li su izbori bili fer. Dakle, ja ne krećem od toga da li će izbori biti pokradeni, mada nažalost imamo dugu istoriju koja bi mogla čak garantovati da će biti manipulacija na izborima. Treba početi vraćati veru u izborni proces da bi se ljudi uopšte u njemu angažovali", rekao je Čanak u intervjuu agenciji Beta.

On je kazao da se kandidovao za predsednika Srbije jer je uveren da će veći broj kandidata na birališta izvesti i veći broj birača, što je osnovni preduslov da se spreči pobeda u prvom izbornom krugu kandidata vladajuće koalicije Aleksandra Vučića.

"Ako se to spreči i ako u drugom krugu bude neko od prodemokratskih kandidata, onda je moguće objediniti snage oko njega i pobediti Vučića", kazao je Čanak.

Prema njegovim rečima, razlog zbog kog se kandidovao je i taj što nije primetio niti jednog kandidata koji odgovara "elementarnom foto robotu" kandidata kog bi LSV mogao da podrži.

"Suočio sam se još i s činjenicom da praktično imamo jednog predstavnika kruga dvojke, koji čak neće ni da razgovara sa strankama, iako su stranke suštinski deo višestranačkog sistema u državi. To mi budi zloslutna istorijska sećanja na diktaturu kralja Aleksandra, koji je ukidao stranke i rekao da ne želi da bude neko između njega i njegovog naroda", rekao je Čanak.

Za predsedničkog kandidata Vuka Jeremića rekao je da pokušava da se "uz zvuke Marša na Drinu" i uz miks nacionalističkog populizma i legalizma, kombinovanog s međunarodnim uticajem diplomate, pozicionira na političkoj sceni.

"To je sve lepo i krasno jer sam već gledao legaliste tog tipa, a tu pre svega mislim na Vojislava Koštunicu, koji je zbog svojih manira i akademske karijere smatran za dobrog predsednika, a onda se ispostavilo da su njegovi nacionalistički stavovi u velikoj meri unazadili odnose ne samo sa susedima, već i unutar Srbije, donošenjem Ustava 2006", rekao je Čanak.

On je ocenio da Ustav Srbije pod hitno mora da se menja, ali je rekao da smatra da oni koji su ga doneli ne znaju u kom pravcu treba da se menja jer bi promena Ustava značila suočavanje s razlozima zašto je Ustav takav kakav jeste.

"Dirnuti u taj Ustav znači taknuti u mitomaniju koštuničinsko-miloševićevske priče o Srbiji čije je srce Kosovo, desna ruka Republika Srpska, a drugo oko u glavi Crna Gora", naveo je Čanak i dodao da je Ustav Srbije od samog početka "falsifikat".

On je ocenio da se tema Vojvodine namerno gura u drugi plan jer je ta tema "kruna demokratije" u Srbiji.

Čanak je ponovio i da mora da se prizna "notorna istina" da je Kosovo nezavisno od Srbije.

"Štiteći dela i tekovine Slobodana Miloševića, nismo spremni da priznamo notorne istine. Da - Kosovo je nezavisno od Srbije, da - ono je izgubljeno ratom, da - taj rat je vodio režim Slobodana Miloševića, da - taj režim nas je izložio NATO bombardovanju", rekao je Čanak.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.