Čanak: Nije kasno za lustraciju

Predsednički kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je danas da mnogi aktuelni problemi u Srbiji potiču od toga što nije bilo blagovremene lustracije i podsetio da je u oktobru 2000. tražio zabranu Socijalističke partije Srbije, Srpske radikalne stranke, Jugoslovenske udružene levice i Stranke srpskog jedinstva i lustraciju njihovih rukovodstava.

Nenad Čanak

"To se nije dogodilo jer nisam naišao na razumevanje većine koalicionih partnera. Da je bilo lustracije, Srbija danas ne bi imala niz problema koje ima. Srbija bi bila iznutra pročišćena i pomirena i sa sobom i s okruženjem. Nije kasno za lustraciju, a Srbiji je ona preko potrebna", smatra Čanak.

On je ocenio da je lustracija važan činilac u borbi protiv korupcije. Važna je i u borbi za nezavisno sudstvo, ali i za pomirenje i uspostavljanje trajno dobrih odnosa u regionu, naveo je on.

"Zato je LSV, stranka čiji sam dugogodišnji poslanik, u Parlamentu insistirao da se zakon produži i podnosila zakonske predloge, a kada je zakon, ipak zastareo, da se usvoji novi", naveo je Čanak.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.