Čanak: Rusi, vratite nam NIS i idite kući

Predsednički kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je danas da Energetski sporazum s Rusijom treba raskinuti i pozvao tu zemlju da Srbiji vrati NIS i da "ide kući".

Nenad Čanak

"Iz raznih politikantskih razloga Rusiji su poklonjena naši rudna bogatstva, nafta i prirodni gas, zajedno s čitavom naftnom industrijom. Godine su prošle, a obećanja nisu ispunjena. Kosovo je nezavisno, Južnog toka nema, vratite nam NIS i idite kući", naveo je Čanak u pisanoj izjavi.

Čanak je ocenio da Energetski sporazum dve zemlje treba raskinuti, a da dok se to ne desi treba povećati iznos rudne rente, da ne bi bila najniža u Evropi.

"Nedopustivo je da rudna renta, naknada koju kompanije plaćaju za eksploataciju nafte i gasa, u Srbiji po zakonu iznosi sedam odsto, a da taj zakon ne važi za NIS. Ta kompanija s većinskim ruskim vlasništvom i dalje plaća tri odsto, a razlika se izbija direktno iz novčanika Vojvodine i njenih lokalnih samouprava, koje trpe štete od te eksploatacije, a pritom nemaju novca da reše pitanje vodosnabdevanja ili kanalizacije", dodao je Čanak.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.