Čanak: Spreman sam da priznam da Kosovo nije u Srbiji

Budući predsednički kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da je Kosovo priznato kao nezavisna država i da više nije u sastavu Srbije i dodao da interesi zemlje zahtevaju da se "suočimo s činjenicama".

Nenad Čanak

"Problemi s kojima se Srbija suočava su veliki, brojni i zahtevaju od nas da preuzmemo odgovornost za odluke koje moramo doneti. Priznati faktičku nezavisnost Kosova je jedna od takvih odluka. U ime mira na Balkanu, evropske budućnosti Srbije i istorijskog pomirenja dva naroda navodim svoju spremnost da takvu odluku i podržim", naveo je Čanak u pisanoj izjavi.

Lider LSV-a je dodao da, za razliku od nekih kandidata, on ne želi da učestvuje u politici koja mitovima daje prednost u odnosu na stvarnost i koja beži od činjenica, ma koliko da su one neprijatne.

"Priznati ovu činjenicu znači navući na sebe bes. Ignorisati je znači nastaviti politiku čeonog sudara sa stvarnošću. Od politike predsedničkih kandidata, od njihovog sistema vrednosti, integriteta i, zašto ne reći, lične hrabrosti, zavisi i njihov odnos prema Kosovu. Možemo se i dalje oportunistički zaklanjati iza floskula o o južnoj srpskoj pokrajini, ali ozbilnost i odgovornost pozicije za koju se kandidujemo zahteva od nas da prestanemo sa svakim daljim samozavaravanjem", dodao je Čanak.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.