CRTA: Ako se ne sprovede odluka Ustavnog suda izbori mogu biti neregularni

Republička izborna komisija morala bi na predsedničkim izborima 2. aprila da sprovede odluku Ustavnog suda Srbije o proceduri održavanja izbora na Kosovu i Metohiji jer bi u suprotnom neko mogao da podnese žalbu na neregularnost celog izbornog procesa pošto se radi o 106.000 birača, ocenio je danas programski direktor Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost Raša Nedeljkov.

Raša Nedeljkov

Kako je pisao Insajder, Ustavni sud je 16. juna 2016. doneo odluku da se izborne procedure za održavanje izbora na Kosovu i Metohiji usaglase s onima koje važe u centralnoj Srbiji.

"Radi se o tome da su glasovi sa tih biračkih mesta brojani u Vranju i Raškoj i 2014. i 2016. Ustavni sud je to ocenio kao suprotno Ustavu i tražio da se i to sprovodi na teritoriji Kosova. Prema našim saznanjima, RIK je pre dva dana tražio od Kancelarije za Kosovo i Metohiju da napravi procenu gde je to moguće učiniti. Na prošlim izborima glasalo je 55.000 od 106.000 birača i oni mogu značajno da utiču na rezultate", naveo je Nedeljkov.

Programski direktor CRTA istakao je da postoji mogućnost da se neko žali i obori izbore ako se oni sprovedu suprotno odluci Ustavnog suda o kojoj niko ne želi da govori.

"To bi dovelo u pitanje regularnost izbora jer se ne radi o nekoliko biračkih mesta, već delu teritorije, pogotovo ako imamo u vidu da je reč o 106.000 birača, a da je cenzus za ulazak u Parlament, u zavisnosti od okolnosti, do 250.000 glasova", zaključio je Nedeljkov.

Izvor: Beta