Da li Vučić mora da podnese ostavku

Premijer Aleksandar Vučić, kog je večeras Predsedništvo Srpske napredne stranke istaklo kao svog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima, nije u obavezi da podnese ostavku na premijersku funkciju tokom izborne kampanje, kažu sagovornici Insajdera.

Zgrada Predsedništva Srbije

Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju, pominje tri moguća scenarija.

Po jednom, Vučić nastavlja da obavlja svoju dužnost i tokom predsedničke kampanje. Naime, nije regulisana obaveza davanja ostavke, a prema Ustavu Srbije svi građani imaju i aktivno i pasivno biračko pravo, odnosno da biraju i da budu birani.

Drugi scenario, za koji Klačar smatra da je verovatniji, predviđa mogućnost da Vučić podnese ostavku na funkciju premijera. U tom slučaju predsednik Tomislav Nikolić imenuje novog mandatara, koji ima rok od 30 dana da sastavi vladu. Sastav vlade može, a ne mora, da bude promenjen.

Konačno, Klačar najmanje verovatnim smatra scenario po kom, nakon eventualne Vučićeve ostavke, novi mandatar ne uspe da obezbedi podršku u Parlamentu i sastavi vladu u roku od 30 dana. Tada bi Skupština bila raspuštena i išlo bi se na vanredne parlamentarne izbore.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, ističe da zakon predviđa i mogućnost privremene sprečenosti za obavljanje dužnosti, kojoj bi sadašnji premijer mogao da pribegne tokom kampanje. U tom slučaju, za to vreme bi Ivica Dačić, kao prvi potpredsednik Vlade, obavljao njegove dužnosti. 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.