Dačić: Nisam još razgovarao s Vučićem o mestu premijera

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da su glasači te stranke značajno doprineli pobedi Aleksandra Vučića u prvom krugu predsedničkih izbora u nedelju, a dodao je da s njim još nije razgovarao o eventualnom preuzimanju mesta premijera.

Ivica Dačić

Na konferenciji za novinare u sedištu SPS-a Dačić je kazao da je pobeda zajedničkog kandidata vladajuće koalicije s 55 odsto podrške u prvom krugu, u uslovima manje izlaznosti nego na parlamentarnim izborima 2016, "ogroman uspeh" koji će doprineti očuvanju političke stabilnosti u Srbiji.

"Retko se dešava da neko pobedi u prvom krugu, na našu sreću to je uspeo Slobodan Milošević dva puta. Ovaj rezultat je pokazao koliko smo ozbiljno pristupili i koliko je naša odluka da podržimo Vučića bila ispravna. Procenili smo da je važno da Srbija očuva političku stabilnost i da zato treba podržati Vučića jer drugi zajednički kandidat ne bi pobedio u prvom krugu", rekao je Dačić.

Navodeći "veliko zadovoljstvo" što su glasači SPS-a podržali odluku stranačkog rukovodstva i glasali za Vučića, Dačić je naveo primere opština u kojima je Vučić osvojio i 80 odsto glasova, iako su socijalisti u tim sredinama kako je naveo, u malom ratu sa Srpskom naprednom strankom.

"U Petrovcu na Mlavi, gde smo u opoziciji, Vučić je osvojio 74 odsto glasova, u Surdulici Ivice Tončeva 73,8 odsto, a u Vranju, gde smo na parlamentarnim izborima 2016. osvojili 27 odsto glasova, Vučić je u uslovima lokalnih sukoba sa socijalistima juče dobio 70 odsto glasova. Taj rezultat nije moguć bez naših glasova", kazao je Dačić.

Upitan da li je s Vučićem razgovarao o eventualnom preuzimanju premijerske funkcije, Dačić je kazao da razgovora još nije bilo i da nije imao lični motiv da podrži Vučića kako bi ga zamenio na mestu predsednika Vlade pošto je tu funkciju već obavljao.

"Kad je reč o onima koji su govorili da će SPS izgubiti identitet dajući podršku Vučiću, pitam se šta je s identitetom onih stranaka koje su podržale Vuka Jeremića i Sašu Jankovića, a koji će očigledno praviti stranke. Dok sam ja na čelu SPS, identitet socijalista neće biti izgubljen", kazao je Dačić.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.