Dimitrijević: RIK od 2008. nije menjao pravila o tome koji su listići važeći

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević negirao je danas navode pojedinih medija da će RIK na predstojećim predsedničkim izborima biti daleko tolerantniji prema biračima nego na svim prethodnim po pitanju popunjavanja glasačkih listića.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević

Dimitrijević je to saopštio povodom teksta objavljenom na pojedinim portalima u vezi s razlikovanjem važećih od navažećih glasačkih listića.

Pojedini mediji javili su da će se prilikom brojanja glasova važećim smatrati i listić na kom je nacrtan Čiča Gliša, dopisano ime nekog poznatog sportiste ili filmskog junaka, pod uslovom da je birač prethodno ispravno zaokružio ili podvukao ime kandidata ili njegovog predlagača.

Predsednik RIK-a je dodao da je u važećim pravilima navedeno da se važećim glasačkim listićem smatra i listić na kom su ispisani ili nacrtani komentari, parole ili druge poruke ili na kom su precrtana imena drugih kandidata ili njihovih predlagača, naravno pod uslovom da se može utvrditi za kog kandidata je birač glasao.

"Odredbe Pravilnika o radu biračkih odbora s uputstvima biračkom odboru o tome kako da razlikuju važeći od nevažećih glasačkih listića, odnosno koje sve listiće treba da prihvate kao važeće, nisu se menjale još od izbora za narodne poslanike Narodne skupštine održanih 11. maja 2008", naveo je Dimitrijević i dodao da su važeća pravila zapravo samo preuzeta.

Dimitrijević je ukazao da se na svim izborima počev od 2008. biračkim odborima sugeriše da obrate pažnju na svaki glasački listić i da ulože napor da utvrde pravu izbornu volju svakog birača, u smislu utvrđivanja za kog kandidata je birač glasao, bez obzira na način na koji je tu svoju volju izrazio.

"Ovi izbori, stoga, nisu nikakav izuzetak, niti su uvedene neke posebne instrukcije biračkim odborima", ukazao je on.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.