Dragan Šutanovac: U ovom trenutku teško je doneti odluku o zajedničkom kandidatu

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac rekao je u novoj emisiji produkcije Insajder Intervju da se njegova stranka zalaže za jednog kandidata za predsedniče izbore koji bi stao iza demokratskih principa, poštovanja vladavine prava, izgradnju institucija i koji istovremeno ima  jasnu socijal-demokratsku politiku u odnosu na one koji su najviše ugroženi.

Dragan Šutanovac

Na pitanje da li vidi mogućnost da se opozicija dogovori o zajedničkom kandidatu, Šutanovac odgovara da je jako teško doneti konačnu odluku o kandidatu kad nije poznato ni koji će izbori biti raspisani, ”da li će biti predsednički, republički, možda i gradski, ko je protivkandidat, da li je to Tomislav Nikolic ili, što je vrlo moguće, i sam Aleksandar Vučić". "Dakle, to su sve nepoznate koje treba da se ubace u jednačinu da bismo dobili konačno rešenje i to je nešto što u ovom trenutku ne znamo. Lično mislim da postoji izvesna verovatnoća da budu i parlamentarni izbori.” 

Reagujući na medijska nagađanja, Šutanovac je odbacio svaku mogućnost koalicije sa Srpskom naprednom strankom i dodao da s vladajućom strankom može da razgovara jedino o izmenama ili izradi novog Ustava. “Mi smo formirali komisiju, radno telo pri našem Političkom savetu, koje već radi pripreme za izmenu Ustava, i to je nešto za šta nam treba dve trećine poslanika u Parlamentu i tu možemo da ostvarimo saradnju, a za svaku drugu saradnju u ovom trenutku zaista nemamo uslove.”

“Konfuzija u vladajućoj koaliciji”

Na pitanje da li je dobio odgovore na pisma koje je uputio na adrese nekih evropskih institucija, u kojima je ukazao na krizu parlamentarizma u Srbiji, predsednik DS-a je odgovorio potvrdno i dodao:

“Dobili smo podršku na način da će se insistirati da se u Srbiji sprovode demokratski procesi i da parlamentarizam ne ugrožava bilo ko. To što se desilo u Parlametnu zaista je nezabeleženo čak i u vreme Slobodana Milosevica, da poslanici opozicije dobijaju opomene za vreme pauze i da se na skupštinskom odboru ne dozvoli nikome da se obrati sem predsedavajućeg. To je nešto što nije ni devedesetih godina postojalo u Srbiji.”

Govoreći o politici Vlade kad je reč o evropskim integracijama, Šutanovac je naveo da se postavlja pitanje da li ova vlada ima kapacitet i da li iskreno radi na promociji evorpskih vrednosti na način na koji premijer javno priča.

“Postoji veliki konfuzija u vladajućoj koaliciji trenutno. Mislim da je njen dobar deo krenuo ka Briselu u želji da na nekoj prvoj raskrsnici skrene ka istoku i to je nesto što stvara najveće napetosti u vladajućoj koaliciji, uključujući koaliciju sa SPS-om.”

“Savamala će pre ili kasnije doći na dnevni red”

Konstatujući kako je dozvoljeno da se u Savamali ruše zgrade bez ikakvog sudskoga naloga i da se ovaj slučaj nije našao u izvestaju Evropske komisije, Šutanovac je rekao kako očekuje da će to pitanje pre ili kasnije doći na dnevni red Brisela.

O tome zašto je slučaj rušenja u Hercegovačkoj i pored najave premijera ostao do danas nerešen, predsednik DS-a kaže da je pitanje da li Vučić ima snage da stvari istera na čistac.

“Moguće je čak i to. Bez obzira na to koliko mislimo da je on snažan, jak i velik, mislim da postoje ozbiljni sistemski otpori jer su kreirali atmosferu i sistem koji je disfunkcionalan, haotičan, jedna entropija u kojoj možete jedno vreme da upravljate, a onda vas ta entropija poklopi i ostanete bespomoćni.”

Autorka nove emisije Intervju je Tamara Pupovac.

Sledeće nedelje počinje s radom TV kanal Insajder, koji će biti emitovan preko aplikacije Orion. Imaćete priliku da 24 sata gledate program Insajdera s novim i starim emisijama.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.