I za ove izbore ista firma nabavlja UV lampe

Republička izborna komisija i za ove izbore danas je izabrala firmu Master Team za nabavku UV lampi. Za nabavku 5.000 UV lampi koje otkrivaju prisustvo nevidljivog mastila država će ove godine platiti oko pet miliona dinara bez PDV-a.

Izbori 2016.

Firmu Masters tim Republička izborna komisija angažuje za nabavku izbornog materijala od 2006.

Bivši predsednik RIK-a Dejan Đurđević je pred prethodne izbore 2016. na pitanje novinara Insajdera zašto se uvek posao nabavke lampi poverava firmi Masters Team rekao da se samo oni javljaju na konkurs.

Međutim, i u prošlogodišnjem i u pozivu koji je RIK ove godine raspisao za nabavku lampi navodi se odredba koju retko koji dobavljač, osim Masters Teama, može da ispuni.

Kao jedan od uslova koji se u konkursnoj dokumentaciji navodi jeste da ponuđač mora da raspolaže dovoljnim poslovnim kapacitetom, odnosno da je za najduže prethodne tri obračunske godine (2014, 2015. i 2016) izvršio isporuku predmetnih dobara u količini od minimum 5.000 komada.

Prema ranijem istraživanju Insajdera, RIK za svake izbore raspisuje javnu nabavku ovih lampi, iako one nisu potrošna roba.

Iako je nakon uvođenja jedinstvenog biračkog spiska 2012. najavljeno da će prestati korišćenje sprejeva i lampi, od tada do danas RIK je potrošio oko milion evra za nabavku ovog materijala.

M.M.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.