Insajder: I posle GO SNS-a javnost ostala uskraćena za odgovore na brojna pitanja

Za sada je jasno samo to da je Aleksandar Vučić predsednički kandidat SNS-a. Glavni odbor stranke je takvu odluku doneo jednoglasno. Među onima koji su glasali „za“ bio je i sin predsednika Srbije Tomislava Nikolića Radomir.  Nije, međutim, poznato zašto i kako je došlo do „sukoba“ Vučića i Nikolića. Nije jasno ni da li je Nikolić odustao od ideje da se, bez obzira na stav SNS-a, i sam ponovo kandiduje, ali bez podrške stranke.

Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić

Nije jasno šta je nudio Vučić Nikoliću, šta je Nikolić odbio, a šta Vučić. Sudeći prema izjavi Nikolića, predsednik države tražio je funkciju premijera i šefa stranke, dok bi on zauzvrat Vučića podržao za predsednika ili da Vučić podrži njega u trci za drugi mandat.

Podsetimo, u državi je nastalo praktično vanredno stanje u trenutku kada je objavljena nezvanična informacija da je, posle Vučića, i Nikolić rešio da se kandiduje za predsednika Srbije. Nikada ranije unutarstranački sukob nije izazvao ovakav potres u Srbiji, što predstavlja ozbiljno upozorenje da je država svedena na jednu stranku. 

U petak uveče se pokazalo da je taj haos bio po svemu sudeći vrlo kontrolisan, a da se glavna bitka vodila daleko od očiju javnosti i dovela je do jedinstvene stranačke odluke da podrži Vučića za kandidata.

Posle svega što je javnost imala prilike da čuje od zvaničnih i nezvaničnih izvora kojima su se bavili svi mediji u prethodna dva dana, opravdano se postavlja pitanje kakva je zapravo pozadina cele ove priče.

Ministri iz Vučićeve vlade prethodna dva dana izneli su oštre osude na račun Nikolića zbog nezvanične najave da je i on rešio da se kandiduje. Vučić je na sednici GO poručio da o Nikoliću ne želi da čuje nijednu ružnu reč, niti će je on ikada izgovoriti.

„Što se mene tiče, spreman sam da radim s Nikolićem, sve ostalo nije do mene... Ali sam siguran da postoji razlika između nas i njih i mislim da to razume i Tomislav. Ostalim udruženim kandidatima o prošlosti koja nam diše za vratom, o tajkunskom novcu koji ih uzdiže i diže ima apetite, rekao sam činjenicom da se kandidujem... Da se uplašim nemam nameru... Idem, dragi prijatelji, ravno na njih", poručio je Vučić.

U prvom govoru u ulozi kandidata stranke za predsednika, Vučić je na sednici GO takođe rekao: „Više od bilo čega hteli su moju glavu“. Nije rekao ko je hteo njegovu glavu i da li je među njima i Nikolić. Na opoziciju je sigurno mislio.

Rekao je i da „oni“ ne vole nikoga i jedino što znaju je da mrze.

A onda je poručio: „Ali ja se ne plašim. Ne plašim se ja čak ni samog straha, ne plašim se ni njihovih para, a milione su već potrošili, mi ni dinara, ne plašim se ni njihovih stranih saveznika. Plašim se da ne pobede Srbiju, da je ne pobede, ne unize, zaustave, jer su se zato udružili”, rekao je Vučić.

Iako barem prividno izgleda da je sada sve pod kontrolom, pošto je Vučić rekao da nikada nijednu ružnu reč neće reći o Nikoliću, sudeći po onome što je neposredno pre održavanja sednice GO SNS-a rekao Nikolić u intervju za Sputnik, stvari ne stoje baš tako:

„Neprijatno je i misliti da će sve biti u redu posle ovakvog angažovanja teške artiljerije protiv mene samo zbog ideje da bih mogao da se kandidujem. Ja nemam, nikad nisam imao, medijsku mašinu, ja čak ne umem ni da spinujem“, rekao je predsednik Srbije.

Zanimljivo je da je on intervju dao baš Sputnjiku, medijskoj kući koja je objavila nezvanično saznanje da je Nikolić rešio da se kandiduje.

Nikolić je u istom intervjuu potvrdio pisanja medija iz „dobro obaveštenih izvora“ da je od Vučića tražio podršku za mesto premijera i povratak na čelo SNS-a u zamenu za podršku Vučiću u predsedničkoj trci.

„Mi od tada razgovaramo, dogovaramo se, ali ja još konkretan odgovor nisam dobio od Aleksandra, izuzev ovog što predstavlja nastavak petogodišnje kampanje protiv mene od pojedinih članova SNS-a. Možemo i posle sednice (da se dogovorimo), ali pretpostavljam da je Vučić odlučio da se ne dogovorimo“, rekao je Nikolić.

Istovremeno, Vučićev pobednički govor na sednici GO SNS-a u kom je dobrobit Srbije poistovetio s vladavinom SNS-a, obeležen je sledećom porukom:

„Ne dam im Srbiju, nisu je ničim zaslužili, ništa za nju nisu uradili, ponizili su je i opljačkali su je, lagali su je. Budućnost su joj uzeli, a žalili se ambasadama. Jel' pred tim dnom dna treba da ustuknemo?", rekao je Vučić, dodajući da će za vođenje kampanje uzeti samo pet dana odmora.

Izjava „ne dam im Srbiju“ u govoru pred GO u svojstvu predsedničkog kandidata SNS-a može da se tumači kao stranačko prisvajanje Srbije. Nismo uspeli da pitamo premijera da precizira šta znači „ne dam im Srbiju“ jer posle sednice nisu bila predviđena pitanja za novinare.

Irena Stević 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.