Izbori pre izbora: Ko je iznenađen, ko razočaran, ko uplašen

Politička scena Srbije promenjena je preko noći. Prebrojavanje, napadi, osude, iščekivanje reakcija - posledica su nezvanične informacije da je Tomislav Nikolić rešio da se i on kandiduje za predsednika Srbije, samo dan pošto je Predsedništvo Srpske napredne stranke podržalo Aleksandra Vučića kao predsedničkog kandidata.

Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić

Aleksandar Vučić oglasio se danas prvi put posle brojnih izjava ministara iz njegove vlade o tome da je nezvanična najava Nikolićeve kandidature „sramotna“, „ucena Vučića“, da se Nikolić svrstao na stranu Vučićevih „protivnika“, da nezvaničnom najavom kandidature Nikolić „utiče na stabilnost države“, pa i da je „Nikolić završio priču“. Posle ovakvih izjava ministara, na koje je sam Vučić juče ćutao, njegova današnja, pomirljiva, izjava o Nikoliću je neočekivana.

"Ne želim gotovo ništa da komentarišem o dnevnopolitičkim pitanjima. Ne želim da se bavim tračevima, poluistinama, ni istinama o temama koje se ne tiču države, nego partije. Od mene ćete čuti samo dobre i pristojne reči o predsedniku Republike Srbije, šta god on i bilo kad uradio. Uvek sam spreman na saradnju s njim i pre i posle ovih izbora. Videćemo sve ostalo kako će da izgleda. Da učestvujem u nekoj velikoj svađi - neću. Pred partijom koju vodim je težak izazov, težak posao, mnogo problema... Kao da se ceo svet sručio na našu glavu", naveo je Vučić.

Svoj javni stav Vučić je izneo prilikom zajedničke konferencije s austrijskim kancelarom odgovarajući na novinarsko pitanje o nezvanično najavljenoj kandidaturi Nikolića.

Igra nezvaničnim informacijama

Dok su glavni akteri juče ćutali ili se oglašavali u zagonetkama posle nezvanične informacije da je Nikolić odlučio da se kandiduje, gotovo svi mediji su u međuvremenu, iz sata u sat, objavljijivali različite informacije, pozivajući se na svoje izvore - od toga da će se Vučić povući iz politike, do toga da će se boriti do kraja čak i protiv Nikolića.

„Vučić iznenađen i razočaran Nikolićevom kandidaturom, povlači se iz politike“, „Vučić se povlači iz trke za predsednika“, „Vučić će se boriti do kraja, čak i protiv Nikolića“, „Vučić neće da trguje, ne pristaje na Nikolićeve ucene“, „Vučić ne pristaje na Nikolićevu prljavu igru“, „Vučić ne želi više da razgovara s Nikolićem“, „Vučić zapanjen što je Nikolić pogazio dogovor“ - ovo su samo neka od nezvaničnih saznanja koja su mediji juče prenosili pozivajući se na dobro obaveštene izvore bliske lideru SNS-a Aleksandru Vučiću.

Jutros se ponovo oglasio lider SPS-a i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je za RTS rekao da sada ima veći strah „šta će Vučić da uradi, nego Nikolić“, kao i da je razočaran nezvaničnom najavom da će se Nikolić kandidovati.

„Posle ovog što se desilo, za mene više nije prihvatljivo da bude ništa!”, rekao je Dačić.

Dok mediji plasiraju ono što, po svemu sudeći, odgovara učesnicima političkog dvoboja, sam Vučić se nije oglašavao, pa je tako juče jedna od glavnih vesti bila da je Vučić na pitanje novinara Tanjuga o Nikolićevoj kandidaturi ćutao.

Sam Nikolić se oglasio zagonetno, nije ni potvrdio ni demantovao nezvanične informacije o kandidaturi, ali je poslao poruku da čeka nekakav dogovor s Vučićem.

"Ja i dalje čekam dogovor s Vučićem. Pre toga neću doneti nikakvu odluku i svojim izjavama neću nikoga da stavljam pred svršen čin. Tako sam obećao i nikada ne gazim svoju reč, mada je jasno da se SNS ponaša kao da nema vremena da sačeka dogovor i zajedničku izjavu koju smo obećali građanima. Ovako se ponašam zato što volim Srbiju, a ne vlast", rekao je Nikolić za Kurir.

Mediji su objavili nezvanična saznanja da je Nikolić uputio Vučiću pismo u kom traži za sebe mesto premijera i šefa stranke, a da zauzvrat podrži Vučića za predsednika.

Očito je da se sve lomi u stranci, a mediji su prebrojavali koliko je stranačkih odbora pružilo podršku Vučiću, da bi se u nekom trenutku stiglo do informacije o podršci svih 185 odbora.

Pojavile su se i informacije o tome koliko poslanika SNS-a u Skupštini ima Tomislav Nikolić, pa su pojedini mediji preneli da je uz njega 40 poslanika.

Ključne informacije o tome da li su i kakav dogovor postigli Nikolić i Vučić i ko je zapravo prekršio dogovor, ako je postojao, za sada se ne saopštavaju zvanično.

U ovoj igri, po svemu sudeći, važnu ulogu odigrali su mediji sa svojim „nezvaničnim saznanjima“.

Zvaničan stav stranke se može očekivati tek posle sednice Glavnog odbora, zakazane za danas u 17.30.

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.